Γερουσιαστές ΗΠΑ: Το Κόσοβο να εφαρμόσει τη συμφωνία με τη Σερβία για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Γερουσιαστές ΗΠΑ: Το Κόσοβο να εφαρμόσει τη συμφωνία με τη Σερβία για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να εφαρμόσει μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Σερβία με τη μεσολάβηση της Δύσης, εάν θέλει να επιτύχει τον στόχο του να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, δήλωσαν δύο Αμερικανοί γερουσιαστές που επισκέφθηκαν την Πρίστινα τη Δευτέρα.

Οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές των ΗΠΑ, Κρις Μέρφι, μέλος της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων, και ο Γκάρι Πίτερς, που συμμετέχει στην επιτροπή των ενόπλων υπηρεσιών, προέτρεψαν τις δύο χώρες να ενεργήσουν γρήγορα στη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Μάρτιο με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μέρος μιας αντιπροσωπείας του Κογκρέσου που επισκέπτεται τα Βαλκάνια.

“Ο δρόμος (για το Κοσσυφοπέδιο) προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση διέρχεται από μια συμφωνία με τη Σερβία. Αυτό είναι ένα δύσκολο γεγονός”, είπε ο Μέρφι σε δημοσιογράφους στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Πρίστινα.

Το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, δεν αναγνωρίζεται ως κράτος από τέσσερα μέλη του ΝΑΤΟ: τη Ρουμανία, την Ισπανία, την Ελλάδα και τη Σλοβακία.Play Video

Ο Μέρφι είπε ότι οι τέσσερις θα μπορούσαν να πεισθούν να δεχτούν το Κοσσυφοπέδιο στο ΝΑΤΟ εάν διευθετηθούν οι διαφορές με τη Σερβία. “Εξαρτάται από το να γίνει και να εφαρμοστεί αυτή η συμφωνία”, είπε.

Παρά τη συμφωνία τον Μάρτιο για την εξομάλυνση των σχέσεων, δεν υπήρξε καμία πρόοδος, ειδικά στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, όπου περίπου 50.000 Σέρβοι εξακολουθούν να μην αποδέχονται το κράτος του Κοσσυφοπεδίου.

Η Ουάσιγκτον είναι ο κύριος υποστηρικτής του Κοσσυφοπεδίου, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 4.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, εκ των οποίων οι 600 είναι από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη διατήρηση της εύθραυστης ειρήνης.

Η Σερβία και ο παραδοσιακός της σύμμαχος Ρωσία δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και η Μόσχα έχει εμποδίσει την προσπάθεια της χώρας να γίνει μέλος των Ηνωμένων Εθνών. Το Βελιγράδι εξακολουθεί να θεωρεί το Κοσσυφοπέδιο μέρος της επικράτειάς του.

capital.gr

Σχετικά άρθρα: