Για το γαλλογερμανικό σχέδιο περιοδεία του Λάιτσακ σε Πρίστινα – Βελιγράδι

Για το γαλλογερμανικό σχέδιο περιοδεία του Λάιτσακ σε Πρίστινα – Βελιγράδι

Ο καθορισμός του οδικού χάρτη για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής (γαλλογερμανικής) πρότασης για το Κόσοβο αποτελεί στόχο της πολυήμερης περιοδείας σε Πρίστινα και Βελιγράδι, του ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Συνάντηση Λάιτσακ με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου: Να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση του σχεδίου για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας

Η αποστολή έχει να κάνει επίσης με την προετοιμασία της επόμενης συνάντησης του Ύπατου εκπροσώπου Εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέμπ Μπορέλ με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου ‘Αλμπιν Κούρτι, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μαρτίου στην πόλη Αχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας. Κατά την συνάντηση, χθες, Πέμπτη, στην Πρίστινα, του Μίροσλαβ Λάιτσακ με το ‘Αλμπιν Κούρτι εκφράστηκε η ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση του σχεδίου για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου – Πρίστινας που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου εξέφρασε μάλιστα και την ετοιμότητα να υπογράψει στην Αχρίδα την σχετική συμφωνία.

Ο Μίροσλαβ Λάιτσακ θα συνεχίσει και σήμερα τις συζητήσεις με πολιτικούς παράγοντες στην Πρίστινα ενώ από την Δευτέρα θα ξεκινήσει τις επαφές του στο Βελιγράδι με την σερβική πολιτική ηγεσία.

Βούτσιτς: Δεν θα υπογράψω κάτι που θα αποτελεί συνθηκολόκγηηση της Σερβίας

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να υπογράψει καμία συμφωνία που θα ορίζει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος. «Οι πολίτες της Σερβίας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μου περνάει καν από το μυαλό να υπογράψω κάτι που θα αποτελεί συνθηκολόγηση της Σερβίας», διεμήνυσε ο Βούτσιτς. Ανέφερε δε ότι «η Σερβία δεν θα δώσει την συγκατάθεση της για την ένταξη του Κοσόβου στον ΟΗΕ και δεν θα την αποδεχτεί σιωπηλά».

Σημειώνεται ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου -Πρίστινας δεν ζητάει από την Σερβία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου ορίζει ωστόσο ότι δεν θα αντιταχθεί στην ένταξή του στο ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

iefimerida.gr

Σχετικά άρθρα: