Γιατί έπρεπε να γίνει στη συγκεκριμένη περιοχή ένα τέτοιο Φεστιβάλ;

Γιατί έπρεπε να γίνει στη συγκεκριμένη περιοχή ένα τέτοιο Φεστιβάλ;

Γράφει

ο Αντώνης Μπέζας

Έχω υποστηρίξει και άλλες φορές ότι τα Τίρανα εργάζονται διαχρονικά με υπόγειες πολιτικές «ήπιου διωγμού» των Βορειοηπειρωτών, προκειμένου να εξαναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η αναγνώριση νέων «κατασκευασμένων» μειονοτήτων, ώστε να αποδυναμωθεί η Ελληνική Εθνική Μειονότητα και να αποκοπούν από αυτήν μέλη της με καθαρά ελληνική συνείδηση και καταγωγή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ το Αλβανικό κράτος αναγνώριζε επίσημα 3 εθνικές μειονότητες, την Ελληνική, τη Σλαβομακεδονική και την Μαυροβούνια- Σέρβικη σε περιορισμένες μειονοτικές ζώνες και 2 “πολιτισμικές ομάδες” τους Ρομά και τους Βλάχους ή Aromanians, η κατάσταση αυτή άλλαξε σχετικά πρόσφατα.

Πριν από 5 χρόνια, τον Οκτώβριο του 2017, η Αλβανική Βουλή ψήφισε το νόμο «περί προστασίας των εθνικών μειονοτήτων», με τον οποίο διευρύνθηκε ο αριθμός τους. Διαχωρίστηκαν οι Σέρβοι από τους Μαυροβούνιους, «αναβαθμίστηκαν» οι Βλάχοι και οι Ρομά σε μειονότητες και αναγνωρίστηκαν σαν νέες μειονότητες οι Βόσνιοι και οι Βούλγαροι που ξεχώρισαν από τους Μακεδόνες, καθώς και οι Αιγύπτιοι που διακρίθηκαν από τους Ρομά με αναφορά στο νομαδισμό. Αναγνωρίστηκαν έτσι συνολικά 9 εθνικές μειονότητες και συγκεκριμένα Έλληνες, Βόσνιοι, Σέρβοι, Μαυροβούνιοι, Αιγύπτιοι, Μακεδόνες, Βλάχοι, Ρομά και Βούλγαροι.

Πολλές αλβανικές προσωπικότητες και κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν τότε όσον αφορά τον μεγάλο αριθμό των εθνικών μειονοτήτων που κατοχύρωσε ο νέος νόμος, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να ταυτίζονται με τις πραγματικές μειονότητες -που προκύπτουν με βάση τη σχέση τους με γειτονικό εθνικό κράτος και χαρακτηρίζονται από την κατοίκησή τους σε συγκεκριμένες εδαφικές περιοχές εντός της Αλβανίας- οι πληθυσμιακές ομάδες που έχουν απλώς κοινά γλωσσικά ή πολιτισμικά χαρακτηριστικά. Παράλληλα, έντονες αντιδράσεις υπήρξαν και από βλάχικες οργανώσεις της Αλβανίας που διακήρυξαν ότι οι Βλάχοι δεν αποτελούν ξεχωριστή εθνική μειονότητα, αλλά αναπόσπαστο μέρος των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου.

Με βάση λοιπόν τα προηγούμενα, πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε να παρασυρθούν (γιατί θεωρώ ότι παρασύρθηκαν) οι φίλοι του Πολιτιστικού Συλλόγου «Άγιος Κοσμάς» και ο Δήμος Φοινικαίων στην Αλβανία, διοργανώνοντας στη Λιβαδειά, αύριο Σάββατο 5 Νοεμβρίου, το «Λαογραφικό Φεστιβάλ για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των 9 εθνικών μειονοτήτων που ζουν στην Αλβανία». Γιατί έπρεπε να γίνει στη συγκεκριμένη περιοχή ένα τέτοιο Φεστιβάλ;

Αυτές είναι οι 9 μειονότητες που αναγνωρίζει το αλβανικό κράτος, εξυπηρετώντας όπως ανέλυσα προηγουμένως, τις δικές του σκοπιμότητες. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ οι μειονότητες ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΧΟΝΤΑΙ οι φορείς του Ελληνισμού της Αλβανίας!

Σχετικά άρθρα: