Γιατί η Χειμάρρα έχει τόση σημασία για το Rama;

Γιατί η Χειμάρρα έχει τόση σημασία για το Rama;

Συνεργάτες του Φρέντι Μπελέρη μίλησαν στο enikos.gr και τόνισαν ότι ο Δήμος Χειμάρρας αποτελείται από έξι επτά βασικά χωριά και αλλά μικρότερα. Ο πληθυσμός είναι 50% Αλβανοί και 50% Έλληνες. Αυτό συνέβη μετά τη διοικητική ανασυγκρότηση που έλαβε χώρα το 2019 (Έβαλαν περισσότερα χωριά και αύξησαν τον αλβανικό πληθυσμό).

Το 2021 χωρίς τη συμμετοχή των Χειμαρριωτών της Αθήνας ψήφισαν 5.800 γιατί δεν είχαν ανέβει οι Έλληνες λόγω της πανδημίας.  Φέτος έχουν ξεπεράσει τους 8.000.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2021 το κόμμα Ράμμα με τον ίδιο υποψήφιο σε αυτή την περιοχή έλαβε 58%. Από  τις δημοσκοπήσεις που είχε και η αλβανική πλευρά και η πλευρά του Μπελέρη τον τελευταίο έναν μήνα ήταν ξεκάθαρο πως 2 στους 3 ψηφοφόρους του σοσιαλιστικού θα ψήφιζαν Μπελέρη. Αυτό το ήξεραν και στην αλβανική κυβέρνηση όπως επισημαίνουν συνεργάτες του. Τα προαναφερθέντα φαίνεται πως οδήγησαν στην κλιμάκωση της έντασης και τη σύλληψή του. Ο Μπελέρης στηρίζεται από την ενωμένη αντιπολίτευση. Γιατί όμως έχει τόση σημασία για τον Έντι Ράμα η Χειμάρρα;

Για τρεις λόγους, σύμφωνα με τους συνεργάτες του κ. Μπελέρη:

  1. Η Χειμάρρα δεν είναι αναγνωρισμένο μειονοτικό χωριό και αναδεικνύεται ποσό σημαντικό είναι να εκλεγεί Έλληνας γι’ αυτό άλλωστε επισκέφθηκε την περιοχή και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
  2. Επίσης, είναι το επενδυτικό Ελ Ντοράντο της Αλβανίας και η κυβέρνηση θέλει να ελέγξει την περιοχή με τις φιλικές επενδυτικές δυνάμεις.
  3. Στο πρόσωπο του Μπελέρη συγκρούεται ο Ράμα με την ενωμένη αντιπολίτευση.

«Αυτό προκάλεσε τον πανικό του οποίου κορύφωση ήταν η σύλληψή του», ανέφεραν χαρακτηριστικά στο enikos.gr οι ίδιες πηγές.

enikos.gr / Μίλτος Σακελλάρης

Σχετικά άρθρα: