Γιατί Τεχεράνη και Τελ Αβίβ πρέπει να χαμογελάνε και η Ουάσιγκτον να κλαίει – Τι λέει Αμερικανίδα διπλωμάτης
Για τους δύο προαιώνιους εχθρούς στη Μέση Ανατολή, η ιρανική επίθεση της 13ης Απριλίου ίσως αποτελεί παιχνίδι θετικού αθροίσματος.
Λίγο μετά τη «λελογισμένη» αντεπίθεση των Ιρανών στο Ισραήλ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δέχτηκε ένα τηλεφώνημα συμπαράστασης από τον Λευκό Οίκο, το οποίο αποκάλυψε τρεις αλήθειες που συνθέτουν τη μεγάλη εικόνα της κρίσης, ενώ οι Ισραηλινοί λιάζονται στις παραλίες.
Ο Τζο Μπάιντεν και οι ανώτεροι σύμβουλοι του Λευκού Οίκου ανησυχούν πως μια ανταπάντηση του Ισραήλ θα οδηγήσει σε γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή και θα παρασύρει τις ΗΠΑ σε έναν καταστροφικό πόλεμο.
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας τους, ο Μπάιντεν φέρεται να είπε στον Νετανιάχου «έχετε μια νίκη. Αποδεχτείτε την». Στη συνέχεια του επεσήμανε τη συμβολή των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στην αναχαίτιση του 99% των 330 drones και πυραύλων και πως οι κοινές αμυντικές προσπάθειες του Ισραήλ, των ΗΠΑ και άλλων χωρών της περιοχής οδήγησαν στην αποτυχία της ιρανικής επίθεσης.
Το τηλεφώνημα ωστόσο, αποκαλύπτει ίσως τρεις «πραγματικότητες», καθώς όπως σχολιάζει η πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ Τζίνα Αμπερκρόμπι-Γουινστάνλεϊ πρέπει να διαχωρίσουμε τα αποτελέσματα από το ιρανικό χτύπημα σε δύο νίκες και μια ήττα.
Νίκη για τους Ισραηλινούς
Πράγματι, ο Μπάιντεν έχει εν μέρει δίκιο. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέσπασε βασικά, σύμφωνα με την Γουινστάνλεϊ:
Το Ισραήλ ενδεχομένως να ανέκτησε ένα τμήμα της φθίνουσας έως χαμένης διεθνούς υποστήριξης λόγω της εθνοκάθαρσης που έχει προκαλέσει στη Λωρίδα της Γάζας μέσα σε 6 μήνες, καθώς μπήκε στη θέση του αμυνόμενο θύματος. Βέβαια, στη πραγματικότητα, το Ισραήλ είναι εκείνο που εξαπέλυσε πρώτο επίθεση με το χτύπημα στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό.
«Η Γάζα έχει αποσυρθεί από τη συζήτηση και μπορεί εύλογα ο Νετανιάχου να ελπίζει ότι η πίεση για τον τερματισμό του πολέμου και την ανακούφιση του παλαιστινιακού πόνου έχει υποβαθμιστεί αποφασιστικά» σημειώνει η Αμερικανίδα διπλωμάτης σε ανάλυσή της στο Ατλαντικό Συμβούλιο, γνωστή αμερικανική δεξαμενή σκέψης.
Στο τηλεφώνημα του ο Αμερικανός πρόεδρος διεμήνυσε πως οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε καμία επιθετική επιχείρηση κατά του Ιράν (REUTERS/Evelyn Hockstein).
Το ίδιο υποστηρίζει και ο διπλωματικός συντάκτης των Times of Israel Λαζάρ Μπέρμαν. «Με την επίθεση με πυραύλους και drones στο Ισραήλ, το Ιράν πέτυχε να συσπειρώσει τις ΗΠΑ και τις κορυφαίες ευρωπαϊκές δυνάμεις στο πλευρό του Ισραήλ. Όχι μόνο οι ΗΠΑ, το Ην. Βασίλειο και η Γαλλία εξέφρασαν την κατηγορηματική υποστήριξή τους στο Ισραήλ, αλλά συμμετείχαν ενεργά στην άμυνά του, χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο δορυφόρων, αεροπλάνων και ραντάρ σε έδαφος και θάλασσα.
Επιπλέον, ειδικά για τον Νετανιάχου ήταν ενδεχομένως μάνα εξ ουρανού. «Η προθυμία του να προκαλέσει μια σύγκρουση σε ολόκληρη την περιοχή και να προσελκύσει τις ΗΠΑ, αφαίρεσε ένα όπλο από τους πολιτικούς του αντιπάλους που τον κατηγόρησαν ότι αποδυνάμωσε τις διμερείς σχέσεις» σημειώνει η Γουίνστάνλεϊ.
Εξάλλου, άλλο ένα κέρδος για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ήταν ίσως να επανενώσει τους Ισραηλινούς μπροστά στον νέο κίνδυνο, κάτι που θα τον βοηθήσει να παραμείνει στην εξουσία, εκτιμά η Αμερικανίδα.
Βέβαια, να σημειωθεί εδώ ότι ο Νετανιάχου στην πραγματικότητα δεν έχασε ποτέ την αμερικανική υποστήριξη, ενώ η Δύση ούτως άλλως έχει μια φιλοϊσραηλινή θέση, αν και ο ΟΗΕ και τα περισσότερα κράτη στον πλανήτη αποδοκιμάζουν τη συλλογική τιμωρία των κατοχικών ισραηλινών δυνάμεων.
Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση ενώ καταδίκασε την ιρανική επίθεση με drones, ωστόσο δεν έχει ασκήσει παρόμοια κριτική στο Ισραήλ για τα χτυπήματά του εναντίον ιρανικών στόχων. Συνεπώς, το Ισραήλ απολαμβάνει υποστηρίξεως από αρκετά κράτη μέλη της Δύσης, παρά τα εγκλήματα που διαπράττει.
Νίκη και για τους Ιρανούς
Μπορεί το Ισραήλ να ισχυρίζεται ότι εξουδετέρωσε το 99% των επιθέσεων των ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αλλά για το Ιράν ήταν μια συνεπής πράξη, δίχως να μείνει στις απειλές.
Συνεπώς, «η τιμή του Ιράν έχει ικανοποιηθεί» αναφέρει η Γουινστάνλεϊ. «Οι Ιρανοί ηγέτες ανακοίνωσαν τις προθέσεις τους και ανέλαβαν δημόσια την ευθύνη. Ενώ η πραγματική ζημιά φαίνεται να είναι περιορισμένη, η έκτακτη αντίδραση ήταν αρκετά σκληρή ώστε να προκαλέσει εκτεταμένο διεθνή συναγερμό».
«Οι Ιρανοί που εξοργίζονται από το Ισραήλ που δολοφονεί συμπολίτες σε αυτό που νομικά θεωρείται ως κυρίαρχο ιρανικό έδαφος, μπορούν να ικανοποιηθούν» εκτιμά η πρώην πρέσβειρα. Δίχως αμφιβολία η ένταση της ιρανικής επίθεσης ήταν περισσότερο συμβολικής αξίας δίχως να συνιστά σοβαρή απειλή για το Ισραήλ.
Ίσως γι’ αυτό και ο καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κώστας Υφαντής μιλώντας στο Mega Channel τόνισε ότι «το Ιράν ένιωθε υποχρεωμένο να αντιδράσει μετά τον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό. Πέρασαν αρκετές ημέρες μέχρι να αποφασίζει να αντιδράσει και ευτυχώς η αντίδραση είναι περισσότερο συμβολική παρά ουσιαστική. Αυτό δε σημαίνει ότι η περιοχή θα ηρεμήσει. (…) Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα παραμείνουμε σε αυτό το επίπεδο», είπε.
Έτσι η Αμερικανίδα διπλωμάτης, υποστηρίζοντας την εκτόνωση, προσθέτει ότι εφόσον οι ζημιές για το Ισραήλ ήταν ελάχιστες «το επόμενο βήμα δεν χρειάζεται να είναι η κλιμάκωση».
Πλήγμα για τους Αμερικανούς… δηλαδή τον Μπάιντεν
Φτάνουμε όμως στον «ηττημένο» των εξελίξεων, τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Υπενθυμίζεται ότι στο τηλεφώνημα του Μπάιντεν, ο Αμερικανός πρόεδρος διεμήνυσε πως οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε καμία επιθετική επιχείρηση κατά του Ιράν και δεν θα υποστηρίξουν τέτοιες επιχειρήσεις με τον Νετανιάχου να απαντά πως το κατανοεί.
Ο Λευκός Οίκος δίχως αμφιβολία το τελευταίο πράγμα που θέλει πριν τις εκλογές είναι μια σύρραξη και στη Μέση Ανατολή. «Η θέση του Μπάιντεν έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Η ομάδα του πρέπει να εργαστεί για να περιορίσει την ισραηλινή απάντηση. Οι αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή παραμένουν σε κίνδυνο και η πιθανότητα ενός ευρύτερου πολέμου είναι τεράστια. Οι ΗΠΑ φαίνονται τώρα κοντά σε μια άμεση σύγκρουση που ο Μπάιντεν (και το Ιράν) έχουν εργαστεί σκληρά για να αποφύγουν» σχολιάζει η Γουινστάνλεϊ.
Η Αμερικανίδα διπλωμάτης εκτιμά πως ένα σημαντικό μέρος του συνασπισμού που χρειάζεται για να επανεκλέξει τον Μπάιντεν τον Νοέμβριο, δεν θα ξεχάσει τη Γάζα και δεν θα καλωσορίσει την ανανεωμένη «αγκαλιά» του στο Ισραήλ.
«Είτε μετριάσει την ισραηλινή απάντηση στο Ιράν είτε κάνει τον Νετανιάχου να τον ακούσει όσον αφορά τη Γάζα, ο Μπάιντεν φαίνεται να έχει παραιτηθεί για άλλη μια φορά από τη μόχλευση του στον πανούργο πρωθυπουργό του Ισραήλ» διαπιστώνει η πρώην πρέσβειρα.
in.gr / Βαγγέλης Γεωργίου