«Γλυκιά κατάκτηση» του Σταυροπάζαρου από Δεροπολίτη

«Γλυκιά κατάκτηση» του Σταυροπάζαρου από Δεροπολίτη

Η αλβανίδα δημοσιογράφος έκανε μια στάση στο Χαράλαμπο Κώτσια, πάνω στο Σταυροπάζαρο, για να δοκιμάσει το γευστικό παγωτό, τα ξεχωριστά παραδοσιακά γλυκά του. Ίσως να την παρέσυραν οι πολλοί πελάτες, που είχαν κατακλύσει εκείνη τη στιγμή το μαγαζί του.

Διώροφο το μαγαζί, περιποιημένο, με πέτρα και ξύλο. Σε οδηγεί στα ψηλά μια ωραία παραδοσιακή ξύλινη σκάλα. Από κει πάνω, που απολαμβάνεις τα γλυκά, έχεις την άνεση να δεις τα καλλωπισμένα πέτρινα σπίτια ενός μαχαλά και το αρχαίο κάστρο, -εικόνα αυτή που σε συναρπάζει και σου ευφραίνει την ψυχή.

Μια παρένθεση: Το πρώτο βήμα από το ζεύγος Κώτσια, σχεδόν στο ίδιο αντικείμενο, έγινε μετά το ’90 σε χώρο απέναντι από το Εργοστάσιο Υποδημάτων. Το ’97 με τα επεισόδια του εμφυλίου, βρέθηκαν στο χείλος της χρεοκοπίας, αλλά άντεξαν.

Η γεύση κυρίως του παγωτού, θυμίζει στη δημοσιογράφο κι άλλες εξίσου καλές ποιότητες. Και δεν κρύβει τη δραπέτευσή της από τους Αγίους Σαράντα, για να απολαύσει το καλό παγωτό στην «Καλημέρα» της Βάνιστας.

Με τα γλυκά του Χαράλαμπου και της Ματίλντα Λιάνι, του ζεύγους Κώτσια, μετράει το σφυγμό του τουρισμού της πέτρινης πόλης κατά την περίοδο του καλοκαιριού, που ήταν σε έξαρση.

Αφού έμαθε την καταγωγή του ιδιοκτήτη, όλο το σκεπτικό της περιγραφής στη λιγόλεπτη βιντεοσκόπηση η δημοσιογράφος την καλύπτει με τον περίεργο τίτλο:

«Γλυκιά κατάκτηση» του Σταυροπάζαρου τ’ Αργυροκάστρου από τους Δεροπολίτες».

Ένα άτομο με λεπτή παρατηρητικότητα που είδε προσεκτικά τη βιντεοσκόπηση, εύστροφα σχολίασε:

«Τέτοιους γλυκούς καταχτητές να είχε όλος ο πλανήτης…!»

Σχετικά άρθρα: