«Γνώριζαν τα πάντα, αλλά αδιαφόρησαν και ο Κάμπος πνίγηκε»[Βίντεο]

«Γνώριζαν τα πάντα, αλλά αδιαφόρησαν και ο Κάμπος πνίγηκε»[Βίντεο]

«Aπό το 1958 η Πολιτεία γνωρίζει πως ο Θεσσαλικός κάμπος είναι ευάλωτος απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Από τότε μέχρι και σήμερα έχουν γίνει μελέτες, αλλά όχι ουσιαστικά έργα. Οι κυβερνήσεις όλες γνώριζαν, οι υπουργοί, οι τοπικοί άρχοντες, αλλά αμέλησαν τις προειδοποιήσεις», λέει σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της «Ζούγκλας» ο καθηγητής Πολεοδομίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και διευθυντής του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Μπελαβίλας.

Ο καθηγητής εξηγεί το πώς ο κάμπος πλημμύρισε, αλλά και το γιατί, τα λάθη που έγιναν από την πρώτη στιγμή από τον κρατικό μηχανισμό, ενώ επισημαίνει ότι όλες οι μελέτες κινδύνου πλημμύρας που έχουν γίνει μέχρι στιγμής θα πρέπει να αναθεωρηθούν και να γίνουν νέες, προκειμένου να προετοιμαστούμε για τα χειρότερα. «Ακόμα και οι τελευταίες που έχουν εκπονηθεί και παραδόθηκαν το 2017 δεν αρκούν, διότι πια μιλάμε με άλλα δεδομένα», λέει.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επεξηγεί μεταξύ άλλων τους χάρτες που δείχνουν τις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση επανάληψης νέας κακοκαιρίας όπως ο «Ιανός» και ο «Daniel». Eπίσης, δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις σε εκείνους που υποστηρίζουν πως τέτοια καιρικά φαινόμενα είναι σπάνια, λέγοντας πως λόγω της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει πια να τα αναμένουμε κάθε 5- 10 χρόνια.

Συνέντευξη: Χρήστος Μαζάνης

Κάμερες: Γιώργος Δαγαλάκης – Νίκος Χριστοφάκης

Ζougla.gr  / epirus-tv-news.gr

Σχετικά άρθρα: