Η Αλβανία δημιουργεί μητρώο κατά της διαφθοράς

Η Αλβανία δημιουργεί μητρώο κατά της διαφθοράς

Η αλβανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό μητρώο όλων των καταγγελιών για διαφθορά, το οποίο θα διαχειρίζεται η μονάδα καταπολέμησης της διαφθοράς στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το μητρώο θα περιλαμβάνει στοιχεία σχετικά με τις καταγγελλόμενες υποθέσεις, το όνομα του καταγγέλλοντος, το όνομα του κατηγορουμένου, τον αριθμό φορολογικού μητρώου (NIPT) στην περίπτωση επιχείρησης, το καθεστώς και στοιχεία σχετικά με την πρόοδο της έρευνας. Θα συνδέεται με το εθνικό μητρώο ληξιαρχικών πράξεων και διάφορες άλλες ψηφιακές πλατφόρμες.

Τα δεδομένα της πλατφόρμας είναι προσβάσιμα από την εισαγγελία και τις διάφορες δομές καταπολέμησης της διαφθοράς στη χώρα. Η διαφθορά είναι ένας από τους βασικούς τομείς στους οποίους αναμένεται να εργαστεί η χώρα στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξής της στην ΕΕ. Ωστόσο, στον πρόσφατο δείκτη κράτους δικαίου για το 2022, που δημοσιεύθηκε από το World Justice Project, η Αλβανία κατατάσσεται στην 87η θέση μεταξύ 140 χωρών, σημειώνοντας πτώση τριών θέσεων από το 2021.

Σχετικά άρθρα: