Η Αλβανία με τη στάση της παραβιάζει τον άξονα των δυτικών χωρών

Η Αλβανία με τη στάση της παραβιάζει τον άξονα των δυτικών χωρών

Ο δημοσιογράφος Άντι Μπουσάτι φιλοξενούμενος στην εκπομπή «Now» στο ‘Euronews Albanai’, δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν εκβιάζει συνεχώς τη χώρα μας.

Είπε ότι η κυβέρνηση του Έντι Ράμα έχει διακινδυνεύσει την κατάρρευση των σχέσεων με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόνο και μόνο επειδή ο Ερντογάν ζήτησε από τον Ράμα να παραδώσει Τούρκους υπηκόους που οι δυτικές χώρες έχουν χαρακτηρίσει ως διωκόμενους πολιτικά στην Τουρκία, παρά το γεγονός ότι αυτό ήταν παραβίαση των συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι εκβιασμοί

«Ποιοι είναι οι εκβιασμοί; Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών το 2018 συναντήθηκε με τον ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι και του είπε να κλείσει τα σχολεία των Γκιουλενιστών, «είμαστε ένα κοσμικό κράτος και δεν δεχόμαστε αυτό το διάλογο», είχε απαντήσει τότε ο υπουργός Μπουσάτι.

Ο εκβιασμός κλιμακώθηκε. Στην περίπτωση του Οσμάν Καβαλά,  που είναι πολιτικός κρατούμενος σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αλβανία απείχε από αυτήν την αναγνώριση, δηλαδή, η Αλβανία παραβίασε τον άξονα των δυτικών χωρών.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός Ράμα δήλωσε, κάτι που καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει κάνει, ότι, δηλαδή, η 15η Ιουλίου θεωρείται πραξικόπημα των Γκιουλενιστών. Μάλιστα δήλωσε ότι τους αναγνωρίζει ως τρομοκρατική οργάνωση και συνεχίζει αυτό να το υποστηρίζει. Αυτή η στάση είναι εντελώς διαφορετική από αυτήν του Βερολίνου ή του Παρισιού.

Υπάρχει και το θέμα των εκδόσεων, που στην πραγματικότητα είναι απαγωγές, γιατί υπήρξαν αντιδράσεις από τον ΟΗΕ, κραυγές από ενώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρατηρήσεις από το Συμβούλιο της Ευρώπης. 

Γιατί; 

Επειδή η Αλβανία έχει υπογράψει συνθήκη με το Συμβούλιο της Ευρώπης να μην παραδίδονται σε χώρες όπου υπάρχει κίνδυνος φυλάκισης και ακόμη χειρότερα της θανατικής ποινής, άτομα που ζητούν πολιτικό άσυλο στη χώρα, σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.

Βαλκανικό Περισκόπιο

Σχετικά άρθρα: