Η Αλβανία θα επαναλειτουργήσει τα ερειπωμένα εργοστάσια στρατιωτικής βιομηχανίας

Η Αλβανία θα επαναλειτουργήσει  τα ερειπωμένα εργοστάσια στρατιωτικής βιομηχανίας

Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Άμυνας ανοίγει τον δρόμο για την παραγωγή όπλων και πυρομαχικών με τη σύσταση μιας κρατικής εταιρείας, η οποία θα ελέγχει αυτόν τον τομέα, ανέφεραν τα αλβανικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με αυτά,  η πρώτη έκκληση για τη δημιουργία αυτής της υποδομής στη χώρα έγινε από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όταν επισκέφθηκε τα Τίρανα τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, στη Σύνοδο Κορυφής Ουκρανίας – Νοτιοανατολικής Ευρώπης και η αλβανική κυβέρνηση υποστήριξε την πρόταση – κάλεσμα, καθώς ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανακοίνωσε ότι θα γίνει διοργάνωση αυτού του βιομηχανικού τομέα και εντός του 2030 θα αρχίσει η εξαγωγή όπλων.

«Η πρόταση για την επιστροφή της στρατιωτικής βιομηχανίας επιχειρηματολογείται με τις γεωπολιτικές ανάγκες της εποχής, όπου η προμήθεια όπλων έχει καταστεί απαραίτητη για το ΝΑΤΟ και για τις χώρες που υποστηρίζει σε στρατιωτικές θέσεις.

Επιπλέον, η ενασχόληση με την ενίσχυση ενός τέτοιου κλάδου μπορεί να θεωρηθεί και ως κερδοφόρα δραστηριότητα για την οικονομία της χώρας», αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ.

Η κρατική επιχείρηση που θα συσταθεί, αναμένεται να επαναφέρει σε λειτουργία τα παλιά ερειπωμένα εργοστάσια στα οποία θα επαναλειτουργήσει ενσωματώνοντας νέες τεχνολογίες και εξοπλισμό.

Αυτή δεν θα είναι η μόνη επένδυση στον τομέα της άμυνας, καθώς το μακροπρόθεσμο 10ετές σχέδιο στοχεύει σε αυξημένη κινητοποίηση στο στρατό και τη δημιουργία αρκετών στρατιωτικών βάσεων.

Σχετικά άρθρα: