Η αποστολή των Τούρκων στο Κοσσυφοπέδιο και το σχέδιο των Σέρβων

Η αποστολή των Τούρκων στο Κοσσυφοπέδιο και το σχέδιο των Σέρβων

Του Μηνά Ρασούλη

Οι τουρκικές ενισχύσεις του ΝΑΤΟ άρχισαν να αναπτύσσονται στο Κοσσυφοπέδιο , από την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω Σερβικών  διαδηλώσεων κατά της εκλογής Αλβανών δημάρχων με συμμετοχή μόνο του 4% του πληθυσμού στους βόρειους δήμους –που έχουν μεγάλο σερβικό πληθυσμό– όπου οι εθνοτικές εντάσεις έχουν επηρεάσει και την Σερβία.

Σημειώνεται ότι οι Σέρβοι δήμαρχοι και δημοτικά συμβούλια εκλεγμένα εδώ και 2 χρόνια, έχουν παραιτηθεί από τον προηγούμενο Νοέμβριο σε διαμάχη με την διοίκηση του Κοσσυφοπεδίου μένοντας ακέφαλη η τοπική αυτοδιοίκηση μέχρι τώρα. Τις δύο προηγούμενες μέρες μεγάλη ένταση υπήρχε στον σερβικό τομέα της Κοσσόφσκα Μιτρόβιτσα, όπου εισήλθαν αλβανικές δυνάμεις και τρομοκρατούσαν τους Σέρβους.

Περίπου 500 Τούρκοι στρατιώτες έχουν φτάσει και σταθμεύουν στο στρατόπεδο Sultan Murat, κοντά στην πρωτεύουσα Πρίστινα.

Τουρκική μονάδα έχει αναπτυχθεί και  στο Zubin Potok, έναν σερβικό δήμο στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, από το πρωί της Πέμπτης για να διατηρήσει την ειρήνη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) Andrea Galieni.

Τούρκοι στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα της πολυεθνικής δύναμης της KFOR έχουν αναπτυχθεί γύρω από τον δήμο.

Την ίδια ώρα, οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου συνεχίζουν να σχεδιάζουν για την επόμενη κίνηση των εντός του Κοσσυφοπεδίου.

Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο σχεδιάζουν να ξεκινήσουν να σχηματίζουν μόνοι τους την Ένωση Σερβικών Δήμων (ZSO), σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Σχεδιάζεται να διεξαχθεί μια μεγάλη Συνέλευση του σερβικού λαού από το Κοσσυφοπέδιο το επόμενο διάστημα, στην οποία θα ανακηρυχθεί ο σύνδεσμος των σερβικών δήμων -ZSO και να  καθιερωθούν οι αρχές συγκροτήσεως, αποκαλύπτει συνομιλητής της εφημερίδας «Blic» που γνωρίζει τα σχέδια των Σέρβων από το Βορρά. .

«Το σχέδιο είναι να ξεκινήσει σύντομα η συγκρότηση της Ένωσης Σερβικών Δήμων και των οργάνων της και ο Dragiša Milović, διακεκριμένος γιατρός και πρώην δήμαρχος του δήμου Zvečan, θα προταθεί ως πρώτος πρόεδρος του ZSO».

Η υποτιθέμενη έδρα των δήμων ZSO θα είναι, στην Kosovska Mitrovica.

Η πηγή της σερβικής εφημερίδας εξηγεί ότι τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων επηρέασαν αυτή την απόφαση, κυρίως η αύξηση της βίας, οι συλλήψεις Σέρβων και η εισβολή των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου στο βορρά.

“Η Συμφωνία των Βρυξελλών για την οργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης υπογράφηκε πριν από περισσότερα από 10 χρόνια και από  τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου στις Βρυξέλλες, αλλά εδώ και 10 χρόνια αρνούνται να οργανώσουν.Η Ένωση Σερβικών Δήμων δεν έχει δημιουργηθεί για περισσότερες από 3.700 ημέρες και μετά από όλα όσα έχουμε υποστεί τις τελευταίες ημέρες, είναι σαφές ότι κανείς δεν το θέλει πραγματικά: ούτε οι αρχές στην Πρίστινα, ούτε στη διεθνή κοινότητα. Γι’ αυτό θα πάρουμε την κατάσταση στα χέρια σας», λέει η πηγή.

Η ZSO θα έχει επίσης τα δικά της διοικητικά όργανα, δηλαδή τη συνέλευση, τον πρόεδρο, το συμβούλιο, το διοικητικό συμβούλιο, τη διοίκηση και το γραφείο προσφυγών.

cna.gr

Σχετικά άρθρα: