Η χρησιμοποίηση του ευρώ στο Κόσοβο εντείνει επικίνδυνα τις σχέσεις μεταξύ Κόσοβου και Σερβίας

Η χρησιμοποίηση του ευρώ στο Κόσοβο εντείνει επικίνδυνα τις σχέσεις μεταξύ Κόσοβου και Σερβίας

Οι αρχές του Κοσόβου ανακοίνωσαν την οριστική απαγόρευση του σερβικού νομίσματος και αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιήσαν εφόδους σε εγκαταστάσεις οργανώσεων που συνεργάζονται με τη σερβική μειονότητα στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου.

Κατά τις εφόδους κατασχέθηκαν έγγραφα και υπολογιστές που, σύμφωνα με τις αρχές, περιείχαν αποδείξεις για παραβιάσεις των νόμων της χώρας. Η αστυνομία υποστήριξε πως ορισμένα από τα έγγραφα έφεραν το έμβλημα της σερβικής κυβέρνησης στο Βελιγράδι, ενώ άλλα αναφέρονταν σε παράνομες παράλληλες δομές κυβέρνησης που δημιουργήθηκαν από Σέρβους, αλλά δεν είχαν γίνει αποδεκτές από την κυβέρνηση του Κοσσόβου.

Με την ένταση να κλιμακώνεται επικίνδυνα, θέτονται σε κίνδυνο οι ήδη εύθραυστες ισορροπίες στην περιοχή. Σε ένα γενικό πλαίσιο, η Ρωσία και η Κίνα υποστηρίζουν τη Σερβία, ενώ οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Το μεγαλύτερο μέρος του Κοσσυφοπεδίου χρησιμοποιεί το ευρώ, παρόλο που η χώρα δεν είναι μέλος της ΕΕ. Ωστόσο στα βόρεια τμήματα της χώρας, όπου η πλειονότητα του πληθυσμού είναι Σέρβοι, χρησιμοποιείται το δηνάριο. Εξάλλου πολλοί από τους κατοίκους των βόρειων περιφερειών βρίσκονται σε άμεση εξάρτηση από το Βελιγράδι, λαμβάνοντας οικονομική υποστήριξη σε δηνάρια.

Διπλωμάτες των ΗΠΑ και τις ΕΕ εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τις εξελίξεις, πιέζοντας τόσο το Κόσοβο, όσο και τη Σερβία να εφαρμόσουν τις συμφωνίες στις οποίες κατέληξαν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του περασμένου έτους ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι.

Σχετικά άρθρα: