«Η Δρόπολη δεν είναι ένας τόπος που αργοσβήνει, αλλά ένα πανέμορφο μέρος που αξίζει να το επισκεφθείς»

«Η Δρόπολη δεν είναι ένας τόπος που αργοσβήνει, αλλά ένα πανέμορφο μέρος που αξίζει να το επισκεφθείς»

Με αφορμή την πεζοπορία που πραγματοποιήθηκε στις 02/07/2023 από την ομάδα μας, Μουργκάνας_Δράσις στο ομώνυμο βουνό θα ήθελα να εξωτερικεύσω μερικές ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ σκέψεις για την δεύτερη μου πατρίδα, τη Δερόπολη_Βορείου_Ηπείρου

Ξεκινώντας θα αναφέρω ορισμένες βασικές ελλείψεις.

• Τι δεν έχει λοιπόν;

– δρόμους.

– guest houses, hotels, airbnb καταλύματα.

– κίνητρα κ διάθεση για επενδύσεις στον τουρισμό…

• ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ:

Την τελευταία εβδομάδα πριν την πεζοπορία δέχτηκα τηλεφωνήματα από ενδιαφερόμενους πεζοπόρους- φυσιολάτρες από: τα Ιωάννινα, το Αργυρόκαστρο, την Ηγουμενίτσα και την Αθήνα.

Να τονίσω ότι ήταν ένα απλό post χωρίς ιδιαίτερη προώθηση, από μια νέα ομάδα, την Μουγκάνας_Δράσις με ομολογουμένως χαμηλότερη δυναμική από ένα σωστά δομημένο project πεζοπορικού τουρισμού!

Αφού τελειώσαμε την πεζοπορία μας, προς μεγάλη μου έκπληξη συναντώ στην πλατεία της Σωτήρας δύο νεαρές τουρίστριες από την Ολλανδία. Αφού τις καλοδεχτήκαμε στο κατά τύχη ανοιχτό καφενείο του χωριού, τις ρωτώ με μεγάλη απορία, πως μάθανε γι’ αυτό το μέρος. Δεν πίστευα στ’ αυτιά μου από την απάντηση. Μου είπαν λοιπόν, ότι για το συγκεκριμένο χωριό δεν γίνεται καμία αναφορά στον τουριστικό οδηγό που είχαν και ότι το έμαθαν πάλι κατά τύχη στην πτήση για Τίρανα από μια Αλβανίδα από την Αυλώνα…. Έχω μείνει άφωνος! Από την επικοινωνία μας αντιλαμβάνομαι ότι είναι τουρίστριες που δεν αναζητούν τουριστικά μέρη τύπου Αγίων Σαράντα, αλλά ήσυχα μέρη με παρθένα φύση! (Υπάρχει καλύτερο μέρος απ’ τη Δροπολη;)

Την ίδια στιγμή καταφθάνει στο χωριό η φίλη της ομάδας μας Mataj Eronid, η οποία έχει τεράστια εμπειρία στον τουρισμό και μένει και αυτή έκπληκτη από την ομορφιά του τόπου. Κουβεντιάσαμε μαζί της. Αντλήσαμε χρήσιμες πληροφορίες από την εμπειρία της και αφήσαμε «ανοιχτούς λογαριασμούς» για το μέλλον.

Να προσθέσω εδώ ότι ΟΛΟΙ οι φίλοι μου δρομείς, μηδενός εξαιρουμένου, έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις, τόσο για τη μοναδικότητα της περιοχής, όσο και για την ομορφιά της διαδρομής του αγώνα που πραγματοποιήθηκε στις 11/6/2023.

Και αναρωτιέμαι:

Ίσως είμαι αρκετά ονειροπόλος; Ίσως ναι.

Αλλά, αν δεν είναι τώρα η ώρα για μια πιο σοβαρή προσέγγιση, πότε είναι;

Οι επιχειρηματίες της περιοχής, η Δημοτική Αρχή ακόμη και οι ίδιοι οι Δροπολίτες, είναι δεκτικοί σε καινοτόμες ιδέες ή ενδόμυχα έχουν όλοι αποδεχτεί ότι η Δρόπολη ζει μόνο τον Αύγουστο και όλους τους υπόλοιπους μήνες φυτοζωεί;

Με μια γρήγορη αναζήτηση εύκολα βρίσκεις εταιρείες που κάνουν μελέτες στη διάνοιξη και χαρτογράφηση μονοπατιών!

Εύκολα παραδειγματίζεσαι από όλο και περισσότερους Δήμους ανά την Ελλάδα που επενδύουν στον εναλλακτικό τουρισμό!

Ναι, δεν είναι τα δεδομένα ίδια. Το γνωρίζω…

Εγώ προτιμώ να κοιτώ το ποτήρι μισογεμάτο και να διατυμπανίζω ότι η Δρόπολη δεν είναι ένας τόπος που αργοσβήνει, αλλά ένα πανέμορφο μέρος με μεγάλη ιστορία που αξίζει να το επισκεφθεί κανείς!

Είμαι στη διάθεση του οποιουδήποτε θέλει να μοιραστεί τις σκέψεις μου μαζί του…

Με τιμή

Μάνος Χαρισιάδης

μέλος της ομάδας Μουργκάνας Δρασις

Σχετικά άρθρα: