Η Δρόπολη «έδινε φως» στους ορεσίβιους

Η Δρόπολη «έδινε φως» στους ορεσίβιους

Ο Βορράς της Αλβανίας έπρεπε ν’ ανοίξει τα μάτια. Αρκετά είχε μείνει τυφλός, καθυστερημένος. Πίσω από τον κόσμο.

Ο Νότος, που ήταν κάπως πιο εξελιγμένος, ασφαλώς, θα βοηθούσε καλύτερα, για να ‘βγαινε κι αυτό το κομμάτι της χώρας απ’ την καθυστέρηση.

Το ’70 θα ήταν, το Κόμμα, καθόρισε τη Δρόπολη να μεταλαμπαδεύσει σε ορεσίβιους πολιτισμό. Να δώσει φως από το φως της.

Γι’ αυτό φόρτωνε ορεσίβιους σε λεωφορεία – από μέρη που όλο το χειμώνα ήταν πολιορκημένοι από το χιόνι – έβλεπαν μια χούφτα ουρανό κι έτρωγαν μόνο πατάτες και κάστανα – και τους ξεφόρτωνε στη Δρόπολη.

Τους μοίραζαν σε οικογένειες στα χωριά μας, για να μάθουν απ’ τους κατοίκους εδώ, τους κανόνες της ζωής: την καθαριότητα, τη μαγειρική, την ένδυση, την εργασία στο συνεταιρισμό κι ένα σωρό άλλα πράγματα.

Να διδαχθούν πολιτισμένες συμπεριφορές. Να μάθουν, γενικά, τη ζωή.

Αργότερα, πήγαν αρκετούς δροπολίτες στις βορινές περιοχές, για να μεταδώσουν κι επιτόπου την προηγμένη πείρα τους. Ανάμεσα σε πολλούς δροπολίτες και ορεσίβιους διατηρούνταν οι φιλίες για πολλά χρόνια μετά.

Από τους συνεταιρισμούς του Αργυροκάστρου, για να ενισχυθούν οικονομικά τα βορινά νοικοκυριά, στάλθηκαν, συνοδευόμενα από το χαρακτηριστικό τραγούδι «ντάμπε – ντάμπε», αρκετά κοπάδια με πρόβατα.

Υστερόγραφο: Στην φωτογραφία, που δανείστηκα από το προσωπικό αρχείο του Κυριάκου Οικονομίδη, στο κέντρο με την παραδοσιακή δροπολίτικη ενδυμασία της νύφης της Δευτέρα, είναι ορεσίβια.

Σχετικά άρθρα: