Η ΕΕ «χορεύει» στο ρυθμό της Μελόνι

Η ΕΕ «χορεύει» στο ρυθμό της Μελόνι

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος

Το ντεμπούτο του «Αλβανικού μοντέλου» για την μετανάστευση δεν θα μπορούσε να ήταν χειρότερο: Μόλις το ιταλικό πολεμικό σκάφος «Libra» κατέπλευσε στην Αλβανία με 16 παράτυπους μετανάστες για να μεταφερθούν στα ειδικά διασκευασμένα «στρατόπεδα», αποκαλύφθηκε ότι ανάμεσά τους ήταν τρεις ανήλικοι από το Μπαγκλαντές και δύο άτομα με ειδικές ανάγκες από την Αίγυπτο-πέντε άνθρωποι που, σύμφωνα με τη σχετική συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Ρώμης και Τιράνων, δεν έπρεπε να είναι εκεί.

Τι ακολούθησε; Οι ιταλικές αρχές αναγκάστηκαν να επιστρέψουν τους πέντε αυτούς παράτυπους μετανάστες στην …Ιταλία με σκάφος της ακτοφυλακής. Μια σαφής αποτυχία δηλαδή από την έναρξη κιόλας του  συμφώνου της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι με τον Αλβανό ομόλογό της, Έντι Ράμα. «Μια ιταλική φούσκα στην Αλβανία, όπου οι μετανάστες γίνονται αόρατοι», όπως γράφει η ισπανική El Pais. «Μία αληθινή φυλακή, από την οποία μπορούν να φύγουν μόνο για να πάνε στη χώρα τους ή στην Ιταλία».

Κάπως έτσι φαίνεται ότι θα λειτουργεί το «φρούριο Ευρώπη», όσο η πολιτισμένη Γηραιά Ήπειρος αρνείται να δει τις πραγματικές αιτίες που κάνουν χιλιάδες απεγνωσμένους ανθρώπους να γίνονται θύματα των δουλέμπορων, με την ελπίδα να ζήσουν το «Ευρωπαϊκό όνειρο».

Το μεταναστευτικό θα είναι το βασικό «μενού» στην Ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, που ξεκινά απόψε στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να πέσουν και τα τελευταία ταμπού στην ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου και μετανάστευσης: Στρατόπεδα υποδοχής εκτός ΕΕ, περισσότερες και πιο γρήγορες απελάσεις, νέες συμφωνίες με αυταρχικά ή και δικτατορικά διοικούμενες χώρες προέλευσης.

Ξαφνικά όλα φαίνονται πιθανά. Οι κορυφαίοι πολιτικοί της Ευρώπης- με εισήγηση μάλιστα της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν- τείνουν να υιοθετήσουν ιδέες και αιτήματα που προηγουμένως ήταν στη μόδα μόνο μεταξύ των ακροδεξιών λαϊκιστών και των αντιπάλων της ΕΕ.

Και το ερώτημα είναι: Τι το δραματικό συνέβη φέτος για να έχει σκληρύνει τόσο πολύ η ΕΕ απέναντι στην τραγωδία της παράνομης μετανάστευσης;

Εκτός από την «εξωτερική διάσταση», η Γερμανία και η Γαλλία πιέζουν και την κατάργηση ουσιαστικά, της  Συνθήκης Σέγκεν, για τα «εσωτερικά σύνορα» της ΕΕ.

Στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα επιμείνει στην πιο σκληρή εφαρμογή του κανονισμού του Δουβλίνου. Στόχος: Οι χώρες άφιξης που είναι υπεύθυνες κατά το «Δουβλίνο», θα πρέπει να διεξάγουν περισσότερες διαδικασίες ασύλου στο μέλλον και επίσης να δέχονται όλο και περισσότερο αιτούντες άσυλο πίσω από τη Γερμανία.

Αυτό αφορά και την Ελλάδα και πολύ σωστά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αντιδρά στην πολιτική Σολτς.

Σε μόλις 10 μήνες, η ΕΕ πέρασε από την υπογραφή του ήδη περιοριστικού Συμφώνου Μετανάστευσης, στην πρόταση της δημιουργίας «στρατοπέδων απέλασης», εκτός των συνόρων της ΕΕ.  Όπως για τα κάθε λογής απόβλητα και σκουπίδια της Ευρώπης.

Οι 27 φαίνεται να ολισθαίνουν ολοταχώς προς ένα μοντέλο που αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ένα «μοντέλο», που μόλις πριν από λίγα χρόνια είχε θεωρηθεί παράνομο από την ίδια την ΕΕ, που το προωθεί τώρα.

Η επιστολή που έστειλε η φον ντερ Λάιεν στους 27 θάβει de facto το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που υιοθέτησαν τον Δεκέμβριο του 2023 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο.

Χωρίς καν να έχει λειτουργήσει για παράδειγμα, ακόμη και το αμφιλεγόμενο όσο και θλιβερό άρθρο για την καταβολή 20.000 ευρώ ανά μετανάστη, αν μια χώρα μέλος αρνείτο να τους υποδεχθεί.

Αυτή η συμφωνία είχε μάλιστα προβληθεί ως  το μικρότερο κακό με αντάλλαγμα τη συναίνεση για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.

Δυστυχώς, η πολιτική σκηνή  στην ΕΕ έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές από τότε.

Σε όποιες εκλογές διεξήχθησαν από τότε σε ευρωπαϊκό έδαφος, η λαϊκιστική άκρα δεξιά ήταν η κερδισμένη. Και πολλά κόμματα του δημοκρατικού τόξου, άρχισαν να υιοθετούν την ακροδεξιά, σκληρή γραμμή για τη μετανάστευση. Που θεωρείται πλέον φυσιολογική, στα μάτια πολλών πολιτών.

Από τη Σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Δανίας, που ζήτησε από τις Βρυξέλλες για «καινοτόμες λύσεις» για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, ως το «Αλβανικό μοντέλο» της ακροδεξιάς ιταλικής κυβέρνησης.

Θυμάστε με τι φόβους είχε αντιμετωπίσει η ΕΕ και ο ευρωπαϊκός Τύπος την εκλογή της μεταφασίστριας  Τζόρτζια Μελόνι στην πρωθυπουργία της Ιταλίας πριν δύο χρόνια; Κανένα θέμα, σήμερα. Το «Ιταλικό πείραμα» καθορίζει σιγά σιγά την ατζέντα και της υπόλοιπης Ευρώπης. Η ΕΕ χορεύει στο ρυθμό της Μελόνι…

Πηγή: naftemporiki.gr