Η Ελλάδα βρίσκεται στον πάτο της ελευθερίας του Τύπου σε Ε.Ε. και Βαλκάνια

Η Ελλάδα βρίσκεται στον πάτο της ελευθερίας του Τύπου σε Ε.Ε. και Βαλκάνια

Το σημερινό Playbook σχολιάζει τη θέση 107  στη νέα έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, η οποία είναι η τελευταία στο δείκτη ελευθερίας του Τύπου της Ελλάδας μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ιστοσελίδα αναφέρεται στην Ελλάδα που έρχεται “και πάλι τελευταία μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. στη σχετική κατάταξη” του World Press Freedom Index για το 2023 ανάμεσα σε 180 χώρες και περιοχές του πλανήτη, συγκρίνοντας τη χώρα μας με την Ταϊλάνδη, το Κατάρ, τη Σενεγάλη και την Αϊτή.

Στο σχετικό δημοσίευμα παρατίθενται οι λόγοι που έφεραν την Ελλάδα στη θέση 107, όπως οι υποκλοπές, οι κυβερνητικές παρεμβάσεις, οι καταχρηστικές αγωγές και η ανεπαρκής νομική προστασία των δημοσιογράφων. “Το χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και της υπόλοιπης ΕΕ έχει διευρυνθεί, ενώ τώρα βρίσκεται 23 θέσεις πίσω από τη δεύτερη χειρότερη Μάλτα, η οποία βελτίωσε τη βαθμολογία της στη φετινή κατάταξη.”

Μάλιστα, το Politico αναφέρει και ένα “θολό σημείο” σε ό,τι αφορά τη στάση της Ε.Ε., η οποία, παρά την εστίασή της σε χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, “δεν έχει λάβει παρόμοια περιοριστικά μέτρα κατά της Ελλάδας.

Σχετικά άρθρα: