Η ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός πολιτισμός στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ

Η ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός πολιτισμός στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ

Η καρδιά της Ελλάδας χτυπά στην πανεπιστημιούπολη της Πολιτείας του Κονέκτικατ των ΗΠΑ καθώς διδάσκονται η ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός πολιτισμός στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών «Παιδεία» και στο πανεπιστήμιο UConn, στο οποίο φοιτούν 25.000 προπτυχιακοί και 10.000 μεταπτυχιακοί φοιτητές, από όλο τον κόσμο. Με την συνδρομή των ομογενών που είναι πολύ δραστήριοι έχουν κτιστεί ένα Εκπαιδευτικό Κτίριο «Μακεδονία», ένα αντίγραφο αρχαίου ελληνικού μαρμάρινου θεάτρου 700 θέσεων το οποίο βάφτισαν«Μέγας Αλέξανδρος», ένα Ελληνορθόδοξο Παρεκκλήσι των Τριών Ιεραρχών, και ένα Μουσείο της Αρχαίας Σπάρτης, με ακριβή αντίγραφα από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης. Τα αντικείμενα μεταξύ των οποίων ένα υπέροχο αντίγραφο ψηφιδωτού πρόσφερε στο Μουσείο Σπάρτης το Υπουργείο Πολιτισμού και ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων μαζί με πλούσιο εποπτικό υλικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας.

Για την υποστήριξη της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη στις εκπαιδευτικές δράσεις του Κέντρου, αλλά και στη δημιουργία του Μουσείου της Αρχαίας Σπάρτης, της απονεμήθηκε κατά την παραμονή της εκεί ο τίτλος της Ευεργέτιδας. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο Έλληνας πρόξενος στη Νέα Υόρκη Δημήτρης Παπαγεωργίου, οι πρυτανικές αρχές του UConn, ομογενείς βουλευτές,  επικεφαλής ομογενειακών οργανώσεων, καθηγητές και φοιτητές του UConn.

Όπως είπε στον χαιρετισμό της η Λίνα Μενδώνη, «Η αναγνώριση της γόνιμης συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ και του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών «Παιδεία» αντικατοπτρίζει την εξαιρετική σχέση μεταξύ των Κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Τα τελευταία τριάμισι χρόνια, οι δεσμοί μας έχουν γίνει στενότεροι, με συνέργειες που καλύπτουν πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένου και του Πολιτισμού. Από την περίοδο που υπηρέτησα ως Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ, είχα τη δυνατότητα να συνεργαστώ με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών «Παιδεία», που, με αφοσίωση, επιμονή και επιστημονική επάρκεια, προβάλλει τον Ελληνικό Πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα στις Ηνωμένες Πολιτείες”.

Η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στους σημαντικούς σταθμούς της συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών «Παιδεία», με αφετηρία το 2012, όταν με την φροντίδα του ΥΠΠΟΑ παραχωρήθηκε κτήριο στη Ρόδο, το οποίο έκτοτε αξιοποιείται για τις εκπαιδευτικές δράσεις των Αμερικανών φοιτητών στην Ελλάδα. Το 2019, το Κέντρο «Παιδεία» ζήτησε την συνδρομή του ΥΠΠΟΑ, για τη δημιουργία του Σπαρτιατικού Μουσείου στην πανεπιστημιούπολη.

«Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενη και συγκινημένη, βλέποντας τις  εξαιρετικές υποδομές του μουσειακού συγκροτήματος, το οποίο έχετε δημιουργήσει», σημείωσε η Υπουργός. «Είναι ένας μοναδικός χώρος μέσα στον οποίο η ιστορία της Αρχαίας Σπάρτης, της Λακεδαίμονος, μπορεί να αναδειχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είναι ένας χώρος εκπαίδευσης, παιδείας και ψυχαγωγίας με την αρχαία σημασία του όρου, αυτή της αγωγής της ψυχής».

Ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών «Παιδεία», καθηγητής Ηλίας Τομάζος, σημείωσε ότι «η διάκριση της Ανακήρυξης Ευεργέτου Προγραμμάτων του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Παιδεία, απονέμεται στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, σε αναγνώριση της προσφοράς της στην ίδρυση Σπαρτιατικού Μουσείου στην Αμερική, τη μακρόχρονη υποστήριξη των ακαδημαϊκών προγραμμάτων «Παιδεία» στην Ελλάδα για Αμερικανούς σπουδαστές και της πολύχρονης προσφοράς της στην Οικουμενικότητα του Ελληνικού Πολιτισμού. Δημιουργήσαμε το Κέντρο με αγάπη και η Υπουργός αποδεικνύει σταθερά την αγάπη της στο έργο μας, στους Έλληνες που ζουν μακριά από την Ελλάδα, στα παιδιά μας».

Η Λίνα Μενδώνη συναντήθηκε χτες στο Κυβερνείο με την ελληνικής καταγωγής Αντικυβερνήτη του Κονέκτικατ Susan Bysiewicz και τους Ελληνες Ομοσπονδιακούς Βουλευτές Chris Ziogas, Eleni Kantos DeGraw, Chris Poulos και Nicole Klarides Ditria.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στις Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησε επίσης επίσκεψη εργασίας στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, στη Νέα Υόρκη συνοδευομένη από στελέχη του ΥΠΠΟΑ. Συναντήθηκε με τον επιμελητή Αρχαίων Ελληνικών και Ρωμαϊκών Συλλογών του ΜΕΤ Sean Hemingway και συζήτησαν τα επόμενα βήματα εφαρμογής του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης και του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθώς και τη διεύρυνση της συνεργασίας, με τη διοργάνωση εκθέσεων μεταξύ των ελληνικών μουσείων και του ΜΕΤ.

enetpress.gr

Σχετικά άρθρα: