Η γιαγια – Γαρούφω Λάγιου και ο Άγιος Κοσμάς

Πιστές Βορειοηπειρώτισσες στην εποχή του αθεϊστικού καθεστώτος του Χότζα
Η γιαγια – Γαρούφω Λάγιου ήταν σώμα, νους, ψυχή αφοσιωμένη στην εκκλησία. Ζούσε σε φτώχια, αλλά ήταν πολύ πλούσια στην ορθόδοξη πίστη. Θα ήθελε καθένας από εμάς να την άκουγε όταν μιλούσε για το Χριστιανισμό.
Ρήτορας δεν ήταν, αλλά ήταν πιστή στο Θεό. Γι’ αυτό πάντοτε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός από εκεί που αναπαύονταν, τη συμβούλευε και διαμέσου της επιθυμούσε οι συμβουλές του να φθάσουν στους άλλους χωριανούς. Ο Σταυρός γι’ αυτήν ήταν η δύναμή της. Για το Σταυρό πολλές φορές έδωσε δοκιμές, ότι δεν τον αποχωρίζεται όποια συνέπεια κι αν είχε.
Ο Αγιος Κοσμάς, όταν άρχισε να χτίζεται το νέο σχολείο, είχε παράπονο. Δεν ήθελε να τον κλείσουν μέσα. Την επιθυμία του Αγίου η γιαγια – Γαρούφω την μετέφερε στις τότε αρχές.
Ξέρετε τι πήρε σαν δώρο από έναν αντίχριστο; Έναν γερό ξυλοδαρμό. Δεν το έβαζε κάτω, γιατί γνώριζε ότι όποιος πιστεύει ξέρει και να συγχωρεί.
Στη φωτογραφία: Η Γαρούφω Λάγιου με τους γιούς της Μιχάλη, Γιώργο και Κώστα.
Από την εφημερίδα “Το γραφικό Βουλιαράτι”