Η γιορτή της Δημοκρατίας δεν αρκεί μόνο μία ημέρα – Είναι διαρκής αγώνας για αλλαγή

Η γιορτή της Δημοκρατίας δεν αρκεί μόνο μία ημέρα – Είναι διαρκής αγώνας για αλλαγή

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει

ο Βασίλης Σ. Κανέλλης

Οι δημοσκοπήσεις των περασμένων μηνών ανήκουν στο παρελθόν. Η μεγαλύτερη και εγκυρότερη δημοσκόπηση είναι αυτή που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

Οι κάλπες θα κλείσουν σε λίγες ώρες και το αποτέλεσμα θα δικαιώσει ή θα απογοητεύσει, ανάλογα με την κομματική προέλευση του καθενός.

Ιδίως ο νικητής των σημερινών εκλογών, όποιος κι αν είναι αυτός, όποτε κι αν σχηματίσει κυβέρνηση.

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες – κι ενδεχομένως πολλοί περισσότεροι αφού οι έρευνες στηρίζονται σε στατιστικό δείγμα πολιτών- λένε ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση.

Επίσης, η πλειονότητα των πολιτών ζητά πολιτική αλλαγή κι όχι να μείνει η πατρίδα μας στάσιμη. Κι όταν λέμε πολιτική αλλαγή, δεν εννοούμε μόνο εναλλαγή κομμάτων στην εξουσία.

Η αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος δεν είναι απαραίτητα ταυτισμένη με τον ένοικο του Μαξίμου.

Οφείλει να είναι πρόταγμα κάθε πολιτικής παράταξης που θέλει να πάει μπροστά ο τόπος.

Διότι σε κάθε τετραετία έγιναν πολλά καλά, αλλά έγιναν και πολλά λάθη. Και η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019 υλοποίησε σωστές πολιτικές και η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε σωστές επιλογές.

Όμως, πάντα γίνονται λάθη, πάντα δεν αρκεί το καλό για την πατρίδα μας. Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, το άριστο αποτέλεσμα που πρέπει να αποτελεί το βασικό διακύβευμα, τον κεντρικό στόχο για κάθε κόμμα εξουσίας.

Ανεξάρτητα, λοιπόν, από το τι θα ψηφίσει ο καθένας από εμάς σ’ αυτή τη γιορτή της Δημοκρατίας, το αίτημα των πολιτών είναι να αλλάξουν πράγματα.

Να μην μένει η χώρα στάσιμη, να προχωρά μπροστά για το καλό όλων.

Η Ελλάδα έχει ανάγκη από πολιτικές που θα υλοποιούνται προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Κυρίως προς εκείνους που βρίσκονται στη γωνία, εκείνους που δεν έχουν προσβάσεις στα κέντρα λήψης αποφάσεων, όσους αισθάνονται παραγκωνισμένοι, απογοητευμένοι, ανασφαλείς για το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους. 

Η αλλαγή δεν μπορεί να μένει απλά ένα σύνθημα στα χείλη των πολιτικών.

Δεν μπορεί καν να περιορίζεται χρονικά ένα μήνα πριν από τις εκλογές, άντε και τις πρώτες 100 ημέρες από την ανάληψη της εξουσίας από ένα κόμμα.

Η αλλαγή πρέπει να είναι διαρκής:

  • Για τον μεγαλύτερο δυνατό εκδημοκρατισμό των δομών της εξουσίας. Όποιες κι αν είναι αυτές, όσο ψηλά κι αν φτάνουν.

Διαφάνεια, λογοδοσία, έλεγχος και τιμωρία για όλους εκείνους που εκμεταλλεύονται την εξουσία προς ίδιον όφελος.

  • Για την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Στις σχέσεις τους με το Δημόσιο, στις συναλλαγές τους, στις επαφές τους με κάθε δημόσια και ιδιωτική υπηρεσία.
  • Για την βελτίωση της οικονομικής κατάστασης του λαού. Δεν μπορεί εν έτει 2023 να ψάχνουν πολίτες στα σκουπίδια. Δεν γίνεται πολυμελείς οικογένειες να επιβιώνουν μόνο με τα επιδόματα. Δεν είναι δυνατόν οι νέοι με τα πτυχία και τις απίστευτες γνώσεις και δεξιότητες να επιβιώνουν για με μισθούς πείνας. Ούτε βεβαίως οι συνταξιούχοι, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας να ζουν με ελάχιστη σύνταξη.
  • Για την ανάπτυξη της χώρας που θα φέρει πραγματικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας ώστε τα παιδιά μας να μην ξενιτεύονται.
  • Για μια χώρα που δεν θα είναι απλά το «γκαρσόνι» στο… καλύτερο οικόπεδο του κόσμου, αλλά που θα μπορεί να παράγει και να εξάγει γνώση, έρευνα και βεβαίως τα μοναδικά προϊόντα της ελληνικής γης.

Ψηφίζουμε, λοιπόν, όποιον πιστεύουμε. Όποιον αγγίζει τις καρδιές μας και το μυαλό μας, όποιον εκτιμούμε ότι θα πάει μπροστά τη χώρα μας.

Αλλά πάντα στο μυαλό μας να έχουμε πως η γιορτή της Δημοκρατίας δεν κρατά μία ημέρα μόνο, κι εμείς δεν είμαστε υπεύθυνοι πολίτες και ελεγκτές της εξουσίας μόνο σήμερα.

Κάθε μέρα, στους δρόμους, στους χώρους εργασίας, στις παρέες και στις οικογένειες πρέπει να αγωνιζόμαστε γι’ αυτό που ονομάζεται πιο «πλέρια δημοκρατία».

Χωρίς φασίστες, χωρίς δυνάστες, χωρίς κλέφτες και χωρίς ανυπόληπτους πολιτικούς.

in.gr

Σχετικά άρθρα: