Η Καλογοραντζή να ενταχθεί σε πρόγραμμα στήριξης από την UNESCO

Ο φάκελος υποψηφιότητας του Ζαγορίου ως πολιτιστικό τοπίο, περιελάμβανε όλα τα απαραίτητα κεφάλαια που αναδεικνύουν την εξέχουσα οικουμενική αξία του, εκτενείς αναφορές για τη βιοποικιλότητα, την πανίδα και τη χλωρίδα του τόπου, το ξεχωριστό φυσικό περιβάλλον με τα ποτάμια, τη χαράδρα του Βίκου και τους ιδιαίτερους γεωλογικούς σχηματισμούς…
Η παραπάνω χαρμόσυνη είδηση μας βάζει κι εμάς να σκεφτούμε το χώρο μας, την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, τις περιοχές μας και να δούμε κατάματα τα προτερήματα τους. Έχουμε κι εμείς στοιχεία, πληρούμε όρους και προϋποθέσεις, ώστε να μπορούμε να στηριχθούμε από την UNESCO. Να ενταχτούμε σε προγράμματα.

Παίρνουμε μόνο ένα παράδειγμα, για να παρουσιάσουμε τις αξίας μας. Π.χ., την Καλογοραντζή, που βρίσκεται στη δικαιοδοσία του δήμου Δρόπολης και Πωγωνίου. Νομίζουμε ότι είναι το ομορφότερο χωριό της περιοχής μας, που πληρεί σχεδόν όλους τους όρους για να ενταχθεί σε πρόγραμμα στήριξης.
Είναι χωριό λιθόκτιστο και τοποθετημένο σε σημείο που δεν κρύβεται ούτε ένα σπίτι, καθώς το αντικρίζεις από την Εθνική Οδό. Πλάι του έχει το Σπήλαιο της Σκοτεινής με το Μύθο της Νύφης. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει αξιοπρεπώς η ωραία εκκλησία. Σε διάφορα σημεία βρίσκονται αρκετά θρησκευτικά βακούφια, ακολουθεί η Γούβα της Μπάμπως με το Ζωνάρι της στο Κοκκινόσκεμπο, το Μοναστήρι των Ραβενιών, το Κουρί του Μουχτάρι, η Γκίκα, το Λιθάρι, η Σκουρτιά, ο Αηλιάς… κι όχι μόνο αυτά…
Όσο το συντομότερο γίνει η προσπάθεια της ένταξης, τόσο καλύτερα. Γιατί θα προλάβουμε την ολική καταστροφή αυτού του στολιδιού.