Η μεγαλύτερη έκπληξη συνολικά στις ευρωεκλογές είναι το κόμμα της «πατριωτικής» γερμανικής Αριστεράς, το BSD

Η μεγαλύτερη έκπληξη συνολικά στις ευρωεκλογές είναι το κόμμα της «πατριωτικής» γερμανικής Αριστεράς, το BSD

Η μεγαλύτερη έκπληξη συνολικά στις ευρωεκλογές έρχεται από την Γερμανία και δεν είναι το δεξιό ΑfD όπως πολλοί νομίζουν, το οποίο βέβαια είχε την εξαιρετική επίδοση του 16%, αλλά είναι το κόμμα της «πατριωτικής» γερμανικής Αριστεράς το BSD (Για την Λογική και την Δικαιοσύνη – Bündnis Sahra Wagenknecht) που πήρε το όνομά του από την ιδρύτρια του Ζάρα Βάγκενκνεχτ.

Στις περιοχές της πρώην ανατολικής Γερμανίας κέρδισε το 17% των ψήφων,  με πρώτο, να έρχεται το AfD.

Συνολικά το κόμμα ψήφισαν δυόμιση εκατομμύρια Γερμανοί και κατάφερε χωρίς ιδιαίτερους οικονομικούς πόρους, μιλώντας με την φωνή της λογικής να κερδίσει ένα ποσοστό της τάξης του 6,2% και 6 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο.

Υπερασπίστηκε την ενεργειακή ασφάλεια της Γερμανίας, άρα και τις θέσεις εργασίας των Γερμανών εργαζομένων και να ζητά την παύση του πολέμου στην Ουκρανία.

Αυτά τα δύο αιτήματα αρκούσαν για να τους κατατάξουν οι Βρυξέλλες  στο φιλορωσικό «μπλοκ» παρένθεση (εκεί φτάσαμε!).

Η ουσία είναι ότι μαζί με το Afd και μικρότερα δεξιά κόμματα, δημιουργούν ένα πανίσχυρο «μπλοκ» της τάξης του 25% στην γερμανική πολιτική πραγματικότητα.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι μέσα στην Γερμανία υπάρχει ένα αντιπολεμικό «μπλοκ» και ένα  δεύτερο «μπλοκ», το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα μαζί με την Χριστιανοκοινωνική ‘Ενωση που έλαβαν μαζί ένα 30%, που επίσης θέλουν να απαγκιστρωθούν από τον πόλεμο.

Και έχει μείνει μόνο ο Ο.Σολτς με το 13,9% και οι «Πράσινοι» με το 11,9% να θέλουν την συνέχιση του ουκρανικού πολέμου που έχει καταστρέψει την γερμανική οικονομία, αφού έχει χαθεί το σημαντικότερο πλεονέκτημα της που είναι η φθηνή ενέργεια.

Σχετικά άρθρα: