Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας και το μνημείο των Σαλαμινομάχων, έργο του Αχιλλέα Βασιλείου

Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας και το μνημείο των Σαλαμινομάχων, έργο του Αχιλλέα Βασιλείου

Πάρτε μια γεύση, η μέρα της είναι σήμερα, από μια  μάχη που δόθηκε και κερδήθηκε στη θάλασσα από τους Έλληνες.

Δανειστήκαμε λίγες σειρές από ένα μακροσκελές ιστορικό υλικό:

«Η ναυμαχία αυτή έγινε το 480 π.Χ, πιθανότατα στις 22 Σεπτεμβρίου και αντίπαλοι ήταν η Περσική Αυτοκρατορία και η συμμαχία Ελληνικών πόλεων κρατών. Η νίκη των Ελλήνων ήταν αποφασιστική και αναπάντεχη. Ο άνθρωπος του οποίου η στρατηγική ξεδιπλώθηκε για τη νίκη αυτή, ήταν ο Αθηναίος Θεμιστοκλής.

Καμίας άλλης μάχης το αποτέλεσμα δεν επηρέασε τόσο πολύ την πορεία του ανθρώπινου πολιτισμού, όσο η ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Συνέπεια αυτής της νίκης είναι ο χρυσός αιώνας της Αθήνας (του Περικλή) με όλα τα αδιανόητα επιτεύγματα. Οι συνέπειες αυτής της νίκης είναι η κατεξοχήν εικόνα της Αρχαίας Ελλάδας. Σήμερα, θα ήταν ορθότερο, αντί να λέει όλος ο δυτικός κόσμος «είμαστε όλοι Έλληνες», να λέει «είμαστε όλοι Αθηναίοι».

Μετά τη νίκη αυτή, η δημοκρατία έλαμψε ως πολίτευμα, η φιλοσοφία έθεσε τα μεγάλα ερωτήματα, οι τέχνες άνθισαν και, το σπουδαιότερο από όλα, η επιστήμη δεν ήταν μυστικό. Αν αυτή η νίκη δεν είχε επιτευχθεί, όλες οι επιστημονικές γνώσεις θα ήταν για πολύ λίγους ιερείς χωρίς σημαντική εξέλιξη.

Κανένας από τους πρωταγωνιστές της μάχης αυτής δεν γνώριζε τη σπουδαιότητά της, ούτε τη σπουδαιότητα των ίδιων. Οι Έλληνες πολεμούσαν για την ελευθερία τους και οι Πέρσες για την κυριαρχία.

Το 2021 θα έχουν περάσει ακριβώς 2500 χρόνια και θα συμπίπτει πάντα με την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης».

Το μνημείο των Σαλαμινομάχων – σπουδαίο έργο γλυπτικής – μάρτυρας του ένδοξου παρελθόντος, το φιλοτέχνησε με περίσσιο μεράκι, χαρά μας και καμάρι μας, ο αξιόλογος καλλιτέχνης μας, Αχιλλέας Βασιλείου, με το οποίο ανέβασε το γόητρο μας πιο ψηλά.

Σχετικά άρθρα: