Η Ουάσιγκτον πιέζει τη νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η Ουάσιγκτον πιέζει τη νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Τζέιμς Ο’ Μπράιεν, βοηθός υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις των ΗΠΑ, σημείωσε κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, πως η Ουάσιγκτον εργάζεται «ώστε η νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να σεβαστεί τη συμφωνία των Πρεσπών» με την Ελλάδα.

Ο Τζέιμς Ο’ Μπράιεν απάντησε με αυτόν τον τρόπο σε ερώτηση της γερουσιαστού Τζιν Σαχίν (από το Δημοκρατικό Κόμμα) σχετικά με την απογοήτευση που της εκμυστηρεύθηκαν ότι αισθάνονται ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων (Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία και Μαυροβούνιο) κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, σχετικά με την αργή εξέλιξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεών τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Τζέιμς Ο’ Μπράιεν υπογράμμισε ότι «η Βόρεια Μακεδονία έχει υποφέρει λόγω των διαφωνιών με τους γείτονές της, κάτι που αλλάζει συνεχώς τις (ενταξιακές) απαιτήσεις γι’ αυτήν. Μέρος της δουλειάς μας είναι να προετοιμάσουμε διπλωματικά έναν δρόμο ώστε (η Βόρεια Μακεδονία) να διατηρήσει τη συμφωνία που έχει με την Ελλάδα. Και νομίζω ότι η συνάντηση που είχατε αλλά και άλλες έχουν βοηθήσει στο να παραμείνουν τα πράγματα σε αυτό το σημείο, ώστε η Ελλάδα να γίνει ένας φίλος και όχι ένα εμπόδιο για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. Το ίδιο και για την Αλβανία».

Στην ερώτηση περί του τι μπορεί να κάνει η Ουάσιγκτον για να βοηθήσει τις συγκεκριμένες χώρες στην προσπάθειά τους να ενταχθούν στην ΕΕ, ο αμερικανός κυβερνητικός παράγοντας σημείωσε:

«Πρώτον, αυτή είναι μια καθημερινή πρόκληση, να είσαι φίλος της διαδικασίας και συχνά να μη συμμετέχεις στη διαδικασία, αλλά σημαίνει να ενθαρρύνεις τις χώρες να κάνουν επώδυνες μεταρρυθμίσεις, τους πολιτικούς αξιωματούχους σε χώρες να μην έχουν μεγάλες απαιτήσεις που θα εκτροχιάζουν την πρόοδο. Σημαίνει επίσης να προτείνουμε εναλλακτικούς δρόμους. Ενα πράγμα για το οποίο εργάζομαι συνεχώς με τις κυβερνήσεις είναι να τις οδηγήσω σε μια κοινή περιφερειακή αγορά, αλλά και στην ενιαία αγορά πριν από την ένταξη στην ΕΕ, διότι με την ενταξιακή διαδικασία η συνεδρίαση στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι προβληματική, όπου η οικονομική πλευρά μπορεί να έρθει πολύ νωρίτερα. Και τώρα αυτή είναι η πολιτική της ΕΕ με το σχέδιο ανάπτυξης, επομένως οι αμερικανικές προσπάθειες κατευθύνονται προς αυτή την κατεύθυνση να ενθαρρύνουν την ιδέα των μεταρρυθμίσεων και των ωφελημάτων νωρίτερα. Και στην ενταξιακή διαδικασία υπάρχουν δύο είδη προβλημάτων, και αυτά είναι η πραγματοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, και υπάρχουν σχέσεις καλής γειτονίας».

Από Protagon.gr

Σχετικά άρθρα: