«Η Παναγία της Νίκης», μια αγιογραφία του Τσαρούχη στο μέτωπο της Αλβανίας, σε ιστορικό ντοκιμαντέρ

«Η Παναγία της Νίκης», μια αγιογραφία του Τσαρούχη στο μέτωπο της Αλβανίας, σε ιστορικό ντοκιμαντέρ

Η “Ομάδα Ιστορικής Αναβίωσης Ε.Σ.1940” σε συνεργασία με το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, θα παρουσιάσουν σε πρώτη προβολή το ιστορικό ντοκιμαντέρ “Η Παναγία της Νίκης”. Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία που συνέβη στα χρόνια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου 1940 – 41, και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά σε εφημερίδες της εποχής.

 «Στις 2 Μαρτίου 1941, στα αλβανικά βουνά, η Παναγία εμφανίστηκε σε έναν Έλληνα αξιωματικό και του μίλησε. Ο αξιωματικός ανέφερε ιεραρχικά το γεγονός και λίγες μέρες αργότερα με διαταγή της 8ης Μεραρχίας, Έλληνες στρατιώτες έκτισαν μία μικρή εκκλησία στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Παράλληλα με τις οικοδομικές εργασίες, ο ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης – ο οποίος υπηρετούσε τότε ως στρατιώτης του μηχανικού – αγιογράφησε “κατ’ εξαίρεση” την εικόνα της Παναγίας για να στολιστεί το τέμπλο της. Ο ίδιος της έδωσε και το μοναδικό προσωνύμιο: Η Παναγία της Νίκης».

Ο Απόστολος Μπρέντας μετά από πολύχρονη έρευνα στους τόπους που διαδραματίστηκαν τα παραπάνω γεγονότα και μιλώντας με τους πρωταγωνιστές, δημιούργησε το ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί στο Αμφιθέατρο “Ιωάννης Καποδίστριας” του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών (Βασ. Σοφίας & Ριζάρη 2) την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023 και ώρα 20:00. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Για το θέμα της ταινίας θα μιλήσουν ο Αντιστράτηγος ε.α. – Νομικός Ευάγγελος Γριβάκος και ο καθηγητής μουσικής Γεώργιος Λιλής. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Ομάδα Αναβίωσης θα παρουσιάσει στο κοινό και το αντίγραφο της “χαμένης” εικόνας. Την εκδήλωση θα παρουσιάσουν οι δημοσιογράφοι Γεωργία Χάρδα και Λεωνίδας Μπλαβέρης.

Σχετικά άρθρα: