Η Πρίστινα ποντάρει στον Μητσοτάκη για αναγνώριση και ένταξη στην ΕΕ

Η Πρίστινα ποντάρει στον Μητσοτάκη για αναγνώριση και ένταξη στην ΕΕ

Το Κοσσυφοπέδιο «έχασε» την δυνατότητα να προωθήσει την πιθανότητα ένταξης στην ΕΕ και επί της τρέχουσας ισπανικής προεδρίας, καθώς δεν έχει αναγνωριστεί από τη Μαδρίτη. Το ίδιο ισχύει για τέσσερις ακόμη χώρες μέλη της ΕΕ, την Σλοβακία, την Ρουμανία, την Κύπρο και την Ελλάδα, όπως αναφέρει το Euractiv σε θέμα όπου παραθέτει συνέντευξη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Πρίστινα, Μπέσνικ Μπισλίμι.

Καθώς πλησιάζει η ώρα της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από το πιο «φιλικό» Βέλγιο το α΄ εξάμηνο του 2024, ο Μπισλίμι υπογράμμισε ότι η σχέση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ιδιαίτερη, υποδεικνύοντας ότι αυτό μπορεί να παίξει κρίσιμο ρόλο το επόμενο εξάμηνο. Το «στενό» χρονικό περιθώριο αφορά την Ουγγαρία, που θα αναλάβει στη συνέχεια για το β΄ εξάμηνο του 2024 και θεωρείται «εχθρική» προς το Κοσσυφοπέδιο λόγω των στενών σχέσεών της με τη Σερβία, αλλά και τη Ρωσία.

Το Euractiv σημειώνει ότι τη χρονιά που πέρασε οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Κοσσυφοπεδίου έφτασαν σε νέα υψηλά, με εκατέρωθεν αντιπροσωπείες σε Αθήνα και Πρίστινα και κυρίως αναγνώριση του δικαιώματος της εδώ αντιπροσωπείας να εκδίδει visa και αναγνώριση από την Ελλάδα των διαβατηρίων που εκδίδει το Κοσσυφοπέδιο. Πρόκειται για κάτι που δεν κάνουν οι άλλες χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του.

Κανένας άλλος υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ δεν έχει επισκεφτεί το Κοσσυφοπέδιο τόσες φορές όσο υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τόνισε ο Μπισλίμι. Η τελευταία φορά ήταν την περασμένη άνοιξη, όταν ο τότε Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας Βιόσα Οσμάνι.

Η Ελλάδα φαίνεται να εκτιμάται ως η χώρα που μπορεί να προχωρήσει ταχύτερα σε αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, από τις 5 των χωρών μελών της ΕΕ που απομένουν. «Κατανοούμε ότι κάθε μία αντιμετωπίζει συγκεκριμένες συνθήκες στο εσωτερικό της και γι αυτό δεν χρησιμοποιούμε την ίδια προσέγγιση με όλες», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου. «Αλλά η κατάσταση με την Ελλάδα είναι συγκεκριμένη, έχουμε περισσότερες ανταλλαγές, πολιτικές, οικονομικές, πολιτιστικές με την Ελλάδα από ότι με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ που έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο».

Όπως είπε, η χώρα «κατανοεί τι θα χρειαστεί για την Ελλάδα προκειμένου να κάνει το επόμενο βήμα και να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της».

avgi.gr

Σχετικά άρθρα: