Η στιγμή που το Intercity περνάει από το σημείο της μοιραίας σύγκρουσης στα Τέμπη

Η στιγμή που το Intercity περνάει από το σημείο της μοιραίας σύγκρουσης στα Τέμπη

Στις ράγες ξανά τα τρένα από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη

Σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα η επανέναρξη των δρομολογίων των τρένων στον σιδηροδρομικό άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη της Hellenic Train. Συγκινητική ήταν και η στιγμή που το Intercity πέρασε από το σημείο της μοιραίας σύγκρουσης στα Τέμπη.

Είναι το πρώτο τρένο που περνάει από το σημείο 34 ημέρες μετά την τραγωδία. Μάλιστα ο μηχανοδηγός την ώρα της διέλευσης ανακοίνωσε ότι «τώρα περνάμε από το σημείο της τραγωδίας».

Φανερά συγκινημένος ο κ. Παπακωνσταντίνου, προϊστάμενος της αμαξοστοιχίας, μπόρεσε μόνο να πει «πολλή συγκίνηση» ενώ έκανε και τον σταυρό του περνώντας από το σημείο όπου έγινε η τραγική σύγκρουση.

Το πρώτο δρομολόγιο της Ηellenic Train ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 08:28 από το σταθμό Λαρίσης προς Καλαμπάκα με επιβάτες, μεταξύ άλλων, τον υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για θέματα μεταφορών, Γιώργο Γεραπετρίτη, τον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο του ΟΣΕ Παναγιώτη Τερεζάκη και στελέχη της Hellenic Τrain.

Το δεύτερο δρομολόγιο ήταν προγραμματισμένο στις 10:28 και πραγματοποίησε τη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας

Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυξημένα, μέχρι την πλήρη επαναλειτουργία του δικτύου με όλα τα απαιτούμενα πρωτόκολλα. Μειωμένα δρομολόγια, χαμηλές ταχύτητες/μεγαλύτερη διάρκεια διαδρομής, δύο σταθμάρχες ανά σταθμό, δύο μηχανοδηγοί και ένας συνοδός και παρουσία ενός μόνο τρένου στα τούνελ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό αρχικά στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα θα εκτελείται ένα ζεύγος δρομολογίων, ενώ από τις 7 Απριλίου θα εκτελούνται 2 ζεύγη δρομολογίων και 3 ζεύγη δρομολογίων από τις 11 Απριλίου.

Ειδικότερα, σήμερα τα δρομολόγια έχουν ως εξής:

Στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα:

Από Αθήνα η αμαξοστοιχία IC52, με ώρα αναχώρησης 10:28

Από Θεσσαλονίκη η αμαξοστοιχία IC55, με ώρα αναχώρησης 10:08

Στη διαδρομή Αθήνα – Καλαμπάκα – Αθήνα:

Από Αθήνα η αμαξοστοιχία 882, με ώρα αναχώρησης 08:28

Από Καλαμπάκα η αμαξοστοιχία 887, με ώρα αναχώρησης 16:45

Υπενθυμίζεται ότι παραμένουν σε κυκλοφορία οι λεωφορειακές γραμμές της Helllenic Train σε επιλεγμένες διαδρομές, έως την πλήρη αποκατάσταση της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας. Σύμφωνα με τον ΟΣΕ, για την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023 είναι προγραμματισμένα τα δρομολόγια του Προαστιακού της Αθήνας στο τμήμα Πειραιάς-Μαγούλα-Πειραιάς, καθώς και το δρομολόγιο Αθήνα-Λιανοκλάδι-Αθήνα, ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν και τα δρομολόγια στις γραμμές Λάρισα-Βόλος, Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα και Θεσσαλονίκη-Λάρισα.

in.gr

Σχετικά άρθρα: