Χαρακτηρισμός που εξυπηρετεί τη σκοπιμότητα

(Η τεχνολογία σταδιακά θα εξοντώσει την πολιτική απάτη)
Δημόσιο χρήμα. Κρατικό χρήμα. Χρήμα του φορολογούμενου πολίτη.
Και στις τρεις διατυπώσεις – περιπτώσεις η λέξη ΧΡΗΜΑ είναι ολόιδια. Δεν αλλάζει. Αλλάζει, όμως, ο χαρακτηρισμός που εξυπηρετεί τη σκοπιμότητα.
Αποκαλεί ο πολιτικός το χρήμα στις ομιλίες στον ψηφοφόρο του δημόσιο ή κρατικό. Σπανίζει να πει την καθαρή αλήθεια, ότι το χρήμα αυτό είναι από τους φόρους σου. Είναι δικό σου χρήμα. Γιατί το «δικό σου» πονάει τον πολίτη. Και μετά η επένδυση αυτού του χρήματος, θα υποστεί αυστηρό έλεγχο.
Είναι από ΕΣΠΑ, από ευρωπαϊκά κονδύλια, από το τρίτο πακέτο… τα χρήματα για το τάδε έργο, σου λέει ο πολιτικός. Σαν να είναι χρήματα από το πουθενά. Ουρανοκατέβατα. Κι όμως όλα είναι χρήματα του φορολογούμενου πολίτη, που ενδιαφέρεται πχ ο βουλευτής της περιοχής για να επενδυθούν σε κάποιο δημόσιο έργο. Και καταλήγει στην ψευδαίσθηση ότι εγώ σαν έκανα το έργο. Κι ο κόσμος χάφτει το ψέμα.
Ελπίζουμε και ευχόμαστε το ηλεκτρονικό σύστημα, οι πλατφόρμες, η τεχνολογία γενικά, θα διορθώσει τα πράγματα. Θα περιορίσει, θα ελέγξει, θα εξοντώσει το ψέμα, την υποκρισία, τη διαφθορά, την απάτη. Θα ελέγξει όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά και τον πρωθυπουργό.
23.04.2025