Ιταλοί συνταξιούχοι «μεταναστεύουν» στην Αλβανία

Ιταλοί συνταξιούχοι «μεταναστεύουν» στην Αλβανία

Δεν είναι τουρίστες, αλλά πολίτες του Δυρραχίου, εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Ο Alfio και η Pinuccia αποφάσισαν να περάσουν τα χρόνια μετά τη συνταξιοδότησή τους στην Αλβανία.

«Τυχαία είδαμε ένα αλβανικό βίντεο στο διαδίκτυο, ήρθαμε την επισκεφτήκαμε και μας άρεσε. Κι αποφασίσαμε να αγοράσουμε σπίτι στο Δυρράχιο» – λένε.

Δεν ένιωθαν ασφαλείς στην Ιταλία, καθώς οι μετανάστες έχουν αυξηθεί. Αυτός ήταν ο κύριος λόγος που πήραν αυτή την απόφαση.

«Όπως σε κάθε χώρα του κόσμου, υπάρχουν εγκλήματα και εδώ, αλλά λιγότερα από ό,τι στην Ιταλία. Στην Ιταλία, ένα κορίτσι δεν μπορεί να περπατήσει μόνο του στο δρόμο, ειδικά αργά τη νύχτα. Ενώ εδώ βλέπουμε νεαρές γυναίκες να κυκλοφορούν και κανείς δεν τις ενοχλεί» – λένε.

Σε σύγκριση με την Ιταλία οι τιμές στην Αλβανία, είναι 60% πιο χαμηλές:

«Παίρνω περίπου 3.600 ευρώ σύνταξη στην Ιταλία, χωρίς τους φόρους. Εδώ μπορούμε να ζήσουμε πολύ καλά, αφού όλα τα προϊόντα είναι φθηνά».

Ο Alfio και η Pinuccia δεν είναι οι μόνοι Ιταλοί στο Δυρράχιο. Μας λένε ότι εδώ έχουν πολλούς φίλους από τη χώρα τους.

«Στο Δυρράχιο είμαστε πολλοί Ιταλοί. Έχουμε ακούσει ότι υπάρχουν πολλοί Ιταλοί και στα Τίρανα. Είναι ένα ήσυχο μέρος για να ζει κανείς εδώ, γι’ αυτό το προτιμούν συνταξιούχοι σαν εμάς» – δηλώνουν.

Η επιστροφή ξανά στην Ιταλία, δεν υφίσταται πλέον στα σχέδιά τους.

«Θα επιστρέψουμε στην Ιταλία, αλλά ως τουρίστες. Αλβανοί είμαστε πλέον» – λένε.

Περισσότεροι από 300 Ιταλοί έχουν επιλέξει να ζήσουν στο Δυρράχιο.

Σχετικά άρθρα: