Κατά πόσο «τα νερά μας είναι απόρθητα»;

Κατά πόσο «τα νερά μας είναι απόρθητα»;

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει η Κρινιώ Καλογερίδου

Δεν ξέρω τι λέτε εσείς, αλλά εγώ βλέπω πως έχει απτά αποτελέσματα ο ψυχολογικός πόλεμος του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον μας, σε βαθμό που κοιμόμαστε και ονειρευόμαστε ότι ζούμε είτε στην εποχή του 32ου σουλτάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Αμπντούλ Αζίζ — ο οποίος ξεσήκωσε την οργή της Δύσης γιατί συμμάχησε με την Ρωσία — είτε στου 34ου, του ”αδικιωρισμένου”, αιμοσταγούς Αμπντούλ Χαμίτ Χαν Β’.

Αυτού που στη σύγκρουση με τη Ρωσία για τη Συρία έχασε την Κύπρο και τα Βαλκάνια, για να πάρει το μάθημά του στο τέλος απ’ τον αρχηγό των επαναστατημένων το 1909 Νεότουρκων Μουσταφά Κεμάλ, ο οποίος τον φυλάκισε στη Θεσσαλονίκη.

Μην τρομάζετε, δεν μπερδεύω το παρελθόν με το παρόν. Το κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν για μένα απ’ τη στιγμή που τους έχει σαν πρότυπα και τους μιμείται. Και οι μιμήσεις αυτές δεν προκαλούν μόνο σύγχυση και εκρήξεις φανατισμού στον τουρκικό λαό, αλλά αποδιοργανώνουν και μας τους Έλληνες κλέβοντας τη λίγη ηρεμία που μας έχει απομείνει μετά τα απανωτά κακά που μας βρήκαν στην τελευταία δεκαετία και μας εξάντλησαν.

Έτσι, αντί να ξυπνάμε με παλμό αισιοδοξίας έχοντας υιοθετήσει τη φιλοσοφία ζωής της Σκάρλετ Ο’ Χάρα* ”Αύριο θα ξημερώσει καλύτερη μέρα”, ελεεινολογούμε την κακή μας μοίρα που μας έκανε γείτονες με τους Τούρκους και ”δε βρίσκουμε αναπαμό” (όπως λένε οι Κύπριοι αδελφοί μας), με αποτέλεσμα να κλαυθμηρίζουμε νυχθημερόν αγωνιώντας για το άδηλο παρόν και το ακόμα πιο άδηλο μέλλον μας…

Σύσταση για εφησυχασμό, δεν ενδείκνυται, απ’ τη στιγμή που και ο πρωθυπουργός (που ήταν υπέρ το δέον ανεκτικός ως τώρα) έστειλε μήνυμα υψηλότατου τόνου στον Ταγίπ Ερντογάν απαντώντας ταυτόχρονα στην εμπρηστική ρητορική του και τα σενάρια που διακινούνται για ”θερμό επεισόδιο με αποκλεισμό ελληνικών νησιών:

— ‘Όποιος παραβιάζει τα σύνορα, τιμωρείται. Τα νερά μας είναι απόρθητα, είπε προ ημερών.

Οι κατευναστικοί δισταγμοί πλησιάζουν στο τέλος τους από τη μεριά μας, απ’ τη στιγμή που υπερέβησαν τα εσκαμμένα της ανοχής μας οι Τούρκοι με αλλεπάλληλες εκδόσεις αγγελιών navtex και antinavtex στο Αιγαίο, ασκήσεις του τουρκικού στόλου και των υποβρυχίων του ακόμα και νότια της Κρήτης, πτήσεις και υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά μας, αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας και των ”γκριζαρισμένων” απ’ την Τουρκία νησιών του Αιγαίου.

Όλα αυτά τα κάνει βάσει σχεδίου, φυσικά, η Άγκυρα στην προσπάθεια του Προέδρου της να ”χτίσει” — από πενταετίας — νομικό υπόβαθρο για στρατιωτική ενέργεια στα νησιά, ώστε να δημιουργήσει τετελεσμένα προ Χάγης.

Με το σκεπτικό αυτό η Τουρκία έχει ανεβάσει την πίστα προκλητικότητάς της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο σε ρυθμό πολυβόλου και με στόχο τα ελληνικά νησιά και την Κύπρο (τα Κατεχόμενα της οποίας προτίθεται να ενισχύσει με επιπλέον στρατιωτική παρουσία μετά την απόφαση των ΗΠΑ για πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία).

Έτσι, πότε εκβιάζει εμάς για ”συνεκμετάλλευση” στο Αιγαίο (διχοτόμηση, ουσιαστικά, με παράλληλη διεκδίκηση 152 νησιών μας, τα οποία σε εύθετο χρόνο θα τουρκοποιήσει, αν γίνει πράξη η αποστρατιωτικοποίησή τους) και πότε την Κύπρο για τα ενεργειακά της αποθέματα στα οικόπεδα της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας προτείνοντας ως λύση του Κυπριακού τη διχοτόμηση του νησιού, δηλαδή την προσάρτηση των Κατεχομένων στην τουρκική επικράτεια.

– Το κακό με την αποχαλίνωση Ερντογάν έχει παραγίνει, σας ακούω να λέτε αγανακτισμένοι. Δεν μας έχει υποτιμήσει ποτέ κανείς όπως αυτός, αφού έφτασε να μας κάνει ”παυλόφεια” πειράματα…

Έχετε δίκιο απόλυτο να τα λέτε αυτά, συμφωνώ. Γι’ αυτό, άλλωστε, υπάρχει έντονη ανησυχία όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη, καθώς οι συστοιχίες πυραύλων επίκρισης δεν εκπέμπονται απ’ τον Τούρκο Πρόεδρο μόνο σ’ αυτήν αλλά και στις ΗΠΑ και την Ε.Ε, γιατί — πέραν του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ — τόσο ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε Ζοζέπ Μπορέλ, όσο και ο γαλλογερμανικός άξονας βγήκαν ανοιχτά και υποστήριξαν ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών του Αιγαίου.

– Η γκάμα του Ερντογάν ως πηγή άντλησης ιδεών κατά του Ελληνισμού, εκτείνεται προφανώς απ’ τον Θουκυδίδη και τους σουλτάνους έως τον Ρώσο Παυλόφ, γι’ αυτό και μας χρησιμοποιεί ως πειραματόζωά του, σας ακούω να λέτε καγχάζοντας και το επιβεβαιώνω, μόνο που όλο αυτό το εντάσσω στη προπαγάνδα του…

Το επιβεβαιώνω κι ας μοιάζει το συμπέρασμα ουτοπικό, κωμικοτραγικό. Εδώ που φτάσαμε, άλλωστε, μόνο ως Οργουελικής έμπνευσης θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς τους σχεδιασμούς του Ταγίπ Ερντογάν.

Κι αυτό γιατί, αν ο Παυλόφ θεωρείται πρωτοπόρος στη θεμελίωση της σύγχρονης ψυχολογίας που ανέπτυξε για την μάθηση (”Υπάρχουν εξαρτημένα αντανακλαστικά στα ζώα ύστερα από συγκεκριμένα ερεθίσματα”=κλασική εξαρτημένη μάθηση), ο Ερντογάν θεωρείται πρωτοπόρος εφαρμογέας της εργαλειοποίησής της στους Έλληνες με εκτελεστικά όργανα Αξιωματούχους του καθεστώτος του (Μπαχτσελί,Τσαβούσογλου, Ακάρ και Σία), ε.α στρατιωτικούς και γεωπολιτικούς αναλυτές ή προσκείμενους στην κυβέρνηση δημοσιογράφους.

Τα δεδομένα αυτά εξηγούν το θράσος των Αξιωματούχων του νεο-οθωμανού ”σουλτάνου” και το εύρος της τουρκικής προπαγάνδας, αφού είναι αποδεδειγμένο ότι — κάθε φορά που ένας από αυτούς προβαίνει σε πύρινες δηλώσεις εναντίον μας μιλώντας για ”κατακτημένα από την Ελλάδα νησιά του Αιγαίου” — προβάλλει φωτογραφία του Τούρκου Προέδρου με πλάτη στον χάρτη των τουρκικών διεκδικήσεων, όπου τα ”γκριζαρισμένα” νησιά μας είναι βαμμένα κόκκινα στο χωρισμένο στα δύοΑιγαίο.

— Κάτι ήξεραν οι Τούρκοι και ζητούσαν συνδιαχείριση ανατολικά του 25ου μεσημβρινού απ’ το ’73…, σας ακούω να λέτε με το δίκιο σας.

Και το έκαναν αυτό, σας συμπληρώνω, γιατί ήθελαν από τότε τη συνδιαχείριση (τη ”συνεκμετάλλευση”, που λέμε), για να μην αλλάξουν οι ισορροπίες σε βάρος τους στο Αιγαίο, πράγμα που έγινε με την ανακάλυψη υδρογονανθράκων σ’ αυτό…

Έκτοτε βρήκαμε το μπελά μας, βέβαια, ακούγοντας μόνιμες απειλές αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου και επιθετικές αντιδράσεις για τον εξοπλισμό τους ή τις επισκέψεις Ελλήνων πολιτικών και στρατιωτικών σ’ αυτά.

Τελευταίο δείγμα όλων αυτών των τουρκικών ασχημιών οι οποίες αποτελούν προοίμιο πολεμικής επιχείρησης που σχεδιάζουν να εκτελέσουν πολύ πιθανόν οι γείτονες στην οκτωβριανή μας επέτειο (στα πρότυπα Μουσολίνι ο οποίος βύθισε την Έλλη για να μας τρομάξει, πριν την επίδοση του τελεσίγραφου της 28ης Οκτωβρίου) είναι η δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου που ρίχνει στην Ελλάδα το φταίξιμο για… ό,τι επακολουθήσει:

– […] Θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα, καθώς η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά…

Ο Ερντογάν πέρασε προ πολλού τον Ρουβίκωνα, αν και προειδοποιήθηκε από παντού να μην ξεπεράσει τα όρια σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Και τώρα, περιθωριοποιημένος απ’ τους ηγέτες των Μεγάλων Δυνάμεων της Δύσης που είτε τον αποφεύγουν είτε τον επικρίνουν δημόσια, προσπαθεί να καλύψει τα κακώς κείμενα στην Τουρκία.

Να καλύψει τον οικονομικό της κατήφορο και την φυλλοροή ψηφοφόρων του κόμματός του (ACP) με κινήσεις ισχύος και επίδειξης της πυγμής της Τουρκίας εκτός κανονικότητας υπό το έκπληκτο βλέμμα των ξένων.

Έτσι, μετά την βίαιη αντίστασή τους μόλις πληροφορήθηκαν την μετακίνηση αμερικανικών τεθωρακισμένων Μ 1117 στη Λέσβο και τη Σάμο, σε αντικατάσταση των ρωσικών 130 ΤΟΜA BMP-1 που στείλαμε στην Ουκρανία, προσέφυγαν με διάβημα στις ΗΠΑ και — ω, του θαύματος… — εισακούστηκαν, λες και ήταν συνεννοημένοι…

Η απόδειξη που το πιστοποιεί είναι η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο τουρκικό διάβημα περί ”ανάπτυξης τεθωρακισμένων στοιχείων της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου”:

– Τώρα δεν είναι ώρα για δηλώσεις ή ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή…

Αν συνεχίζουν να παρεμποδίζουν όμως την εξοπλιστική αποκατάσταση των ως άνω απογυμνωμένων νησιών μας οι Αμερικανοί, τίθεται εύλογα το ερώτημα: ”ποίαν χρείαν έχομεν μαρτύρων” ότι βρεθήκαμε, κατά το κοινώς λεγόμενο και δαρμένοι και εξαπατημένοι, αφού — υπακούοντας στους στρατηγικούς μας συμμάχους πέραν του Ατλαντικού — στείλαμε στον Ζελένσκι τα ΤΟΜΑ με το αυτόματο πυροβόλο των 73 χλστ., χωρίς να μας επιτραπεί απ’ τις ΗΠΑ να τα αντικαταστήσουμε με τα αμερικανικά, για να μην δυσαρεστηθούν οι Τούρκοι;

Αν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε — έστω και καθυστερημένα — άρχισε, δυστυχώς για μας και την Ελλάδα να πιάνει τόπο η σύσταση του πρώην Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο (Σεπτέμβριος 2020) για ”μείωση του στρατιωτικού αποτυπώματος στο Αιγαίο”, πράγμα που τινάζει στον αέρα την ασφάλεια των νησιών μας και εκτοξεύει στα ύψη τον κίνδυνο τουρκικής εισβολής σε αυτά…

ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΑ

* Σκάρλετ Ο’ Χάρα: Ηρωίδα του βραβευμένου με Πούλιτζερ πολύκροτου μυθιστορήματος της Μάργκαρετ Μίτσελ ”Όσα παίρνει ο άνεμος”

Σχετικά άρθρα: