Κατάργηση βίζας για τους Κοσοβάρους 

Κατάργηση βίζας για τους Κοσοβάρους 

Χωρίς βίζα θα μπορούν να ταξιδεύουν στο εξής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για μικρά χρονικά διαστήματα, οι Κοσοβάροι πολίτες, αφού η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα τη σχετική πρόταση.

Οι πολίτες του Κοσόβου θα μπορούν να ταξιδεύουν σε χώρες της ΕΕ –και αντιστρόφως οι πολίτες της ΕΕ στο Κόσοβο– χωρίς να χρειάζονται βίζα για έως και 90 ημέρες κάθε έξι μήνες.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι χαιρέτισε το «εξαιρετικό νέο» που «μας φέρνει λίγο πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Το Κόσοβο ήταν η μοναδική από τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για την οποία δεν είχε καταργηθεί η βίζα για ταξίδια στον χώρο Σένγκεν. Η εξαίρεση που δόθηκε σήμερα θα τεθεί σε ισχύ το αργότερο μέχρι το 2024.

«Έτσι μπορούν επιτέλους οι κάτοικοι του Κοσόβου να μετακινούνται εύκολα, να επισκέπτονται συγγενείς τους και να δραστηριοποιούνται οικονομικά στην ΕΕ. Όμως δεν είναι μόνο αυτό: αυτό το ουσιαστικό βήμα συνιστά επίσης μια στέρεη βάση για το μέλλον και για τη στενότερη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και του Κοσόβου» είπε ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ολλανδός ευρωβουλευτής Τάις Ρόιτερν (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες).

Τον Δεκέμβριο του 2022 οι αρχές του Κοσόβου υπέβαλαν επίσημο αίτημα ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διαδικασία αναμένεται δύσκολη, λόγω των συνεχών κρίσεων μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας αλλά και επειδή πέντε χώρες μέλη της ΕΕ (Ισπανία, Κύπρος, Ελλάδα, Σλοβακία, Ρουμανία) δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία αυτής της πρώην σερβικής επαρχίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα: