Κατέφυγε στην Αρμενία σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Κατέφυγε στην Αρμενία σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης παίρνει πλέον ο ξεριζωμός των Αρμενίων από το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ο αριθμός των Αρμενίων που έχει εγκαταλείψει τις πατρογονικές του εστίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει φθάσει σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού στον διαφιλονικούμενο θύλακα, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Αρμενίας.

Περίπου 28.000 από τους 120.000 Αρμένιους που ζουν στον θύλακα- περίπου δηλαδή το 23% του πληθυσμού της περιοχής – προσπάθησαν να φύγουν μόλις το Αζερμπαϊτζάν ήρε τον 10μηνο αποκλεισμό στην μοναδική οδική σύνδεση της περιοχής προς την Αρμενία. Αυτός ο αποκλεισμός είχε προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα. Ενώ το Αζερμπαϊτζάν έχει δεσμευτεί να σεβαστεί τα δικαιώματα των Αρμενίων, πολλοί κάτοικοι φοβήθηκαν για αντίποινα, με την Αρμενία να κάνει μάλιστα λόγο για εθνοκάθαρση.

Οι Αρμένιοι του Καραμπάχ – τμήμα του Αζερμπαϊτζάν που δεν τελούσε υπό τον έλεγχο του Μπακού μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης – άρχισαν να εγκαταλείπουν τις εστίες τους αυτή την εβδομάδα, καθώς οι δυνάμεις τους κατατροπώθηκαν σε επιχείρηση αστραπή που εξαπέλυσε ο αζέρικος στρατός.

Στην επιχείρηση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 200 Αρμένιοι και δεκάδες στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν. Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, οι αυτονομιστές Αρμένιοι συμφώνησαν να παραδώσουν τα όπλα τους.

Σχετικά άρθρα: