«Καθόμαστε μπροστά σε καθρέφτη που μεγαλώνει το μπόι μας»

«Καθόμαστε μπροστά σε καθρέφτη που μεγαλώνει το μπόι μας»

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τη φράση, που την επιλέξαμε για τίτλο κειμένου, τη διατύπωσε με ευχέρεια λόγου, με άνεση ο Φίλιππος Γιάν­νης, ο Βορειοηπειρώτης που διαμένει και εργάζεται πολλά χρόνια στη Λάρισα.

(Την αποτυπώσαμε καλά στο νου, αλλά τη σημειώσαμε και σε σημειωμα­τάριο.)

Θέλησε, με την έκφραση αυτή ο ανήσυχος άνθρωπος να περάσει το μήνυμα προς όλους μας ότι πολλοί Βορειοηπειρώτες – για να μην πούμε οι περισσότεροι – δεν γνωρίζουν καλά τον εαυτό τους. Πράγματι καθόμαστε μπροστά σε καθρέφτη που μεγαλώνει το μπόι μας, το ανάστημά μας κατά πολύ μάλιστα και πιστεύουμε αυτή την απάτη: Το σώμα εκτός πραγματικότητας.

Συνεχίζει να διατυπώνει την άποψή του με παρόμοια φιλοσοφία σκέψης ο Φίλιππος: «Ορισμένοι Βορειοηπειρώτες, αν ήξεραν καλά το μπόι τους, το διανοητικό τους επίπεδο, δεν θα ασχολούνταν ποτέ με τα κοινά. Δεν θα έβγαζαν ρουθούνι πουθενά. Θα τιμούσαν τη δουλειά τους, για να βγάλουν τίμια το μεροκάματο, να εξασφαλίσουν το ψωμί της οικογένειας.»

Και κλείνει τη σωστή τοποθέτησή του ο Φίλιππος: «Όσοι Βορειοηπειρώτες ασχολήθηκαν με την πολιτική, κάποτε πεινούσαν, τους βρωμούσε η ανάσα. Σιγά – σιγά πήραν προς τα πάνω, λάδωσαν καλά το έντερο. Με την πολιτική πλούτισαν και δεν παραδίνουν με τίποτε τη σκυτάλη σε άλλους. Ούτε σε νεότερους. Θεωρούν τον εαυτό τους πρώτο και καλύτερο, αναντικατάστατο, ηγετική μορφή, προσωπικότητα. Τριάντα χρόνια «αγώνας» με τέτοια μανιτάρια στην κορυφή, μηδέν το αποτέλεσμα.»

Στο εξώφυλλο: Φωτογραφία Λίζα Έβερτ ΣΤΗ ΓΗ ΤΟΥ ΠΥΡΡΟΥ 1993

Σχετικά άρθρα: