Κι αν ο Ανδρουλάκης πει το όνομα;

Κι αν ο Ανδρουλάκης πει το όνομα;

ΓΝΩΜΕΣ

Γράφει

ο Κώστας Γιαννακίδης

Έρχεται η Δευτέρα. Και ο Ανδρουλάκης καλεί σε συνέντευξη Τύπου. Και λέει: «Διαπίστωσα ότι άπαντες με εγκαλούν επειδή δεν ονοματίζω το πολιτικό πρόσωπο που θα προτείνω για τη θέση του πρωθυπουργού. Εντάξει, λοιπόν. Αν είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ θα προτείνω τον Νίκο Δένδια. Και αν είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, η επιλογή μου είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος».

Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί τότε; Ο Ανδρουλάκης θα είναι συνεπής, θα έχει παρουσιάσει την πρόταση του. Απλώς τότε θα πέσουν όλοι πάνω του επειδή ανοίγει θέματα στο εσωτερικό των άλλων κομμάτων. Εννοείται ότι ο Δένδιας και ο Τσακαλώτος θα είναι οι πρώτοι που θα του επιτεθούν, εκφράζοντας πίστη στους αρχηγούς τους. Ομως η συζήτηση θα έχει πάρει εντελώς άλλη τροπή με τοξικά πηγαδάκια στη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ και ανακοινώσεις που θα εγκαλούν τον Ανδρουλάκη για ωμή παρέμβαση στα εσωκομματικά τους.

Συνεπώς, πράγματι, από τη στιγμή που ο Ανδρουλάκης προκρίνει την πρόταση για τρίτο πρόσωπο, δεν είναι εύκολο τώρα να μπει σε ονόματα. Άλλωστε, θεωρητικά, δεν γνωρίζει ποιος θα είναι πρώτο κόμμα προκειμένου να γίνει πιο σαφής. Δεν γνωρίζει ούτε τους συσχετισμούς που θα προκύψουν από τις κάλπες. Ενδέχεται η επόμενη Βουλή να δίνει κυβέρνηση στο πλαίσιο μίας ευρείας συνεργασίας. Άρα το όνομα του προτεινόμενου για το Μαξίμου θα προκύψει μέσα από τη μετάφραση των συσχετισμών.

Έτσι όπως έχει διατυπωθεί η πρόταση Ανδρουλάκη δεν υπάρχει περιθώριο για την αναγγελία ονομάτων. Ασφαλώς μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι η πρόταση έχει δομικό πρόβλημα, καθώς δεν μπορείς να καλείς τον λαό να σε ψηφίσει υποσχόμενος μία έκπληξη. Και μάλλον δεν στέκεται η ιδέα για κυβέρνηση μακράς πνοής με έναν πρωθυπουργό που δεν έχει εκτεθεί ως υποψήφιος για τη θέση. Αλλά αυτή τη στιγμή ο Ανδρουλάκης βάζει τις μάρκες του στη δυσφορία απέναντι στον Μητσοτάκη και στον Τσίπρα. Ουσιαστικά επένδυσε στον «Κανένα» των δημοσκοπήσεων. Όμως ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας αποκλείεται να παραχωρήσουν τη θέση τους και κατ΄ επέκταση το κόμμα τους σε κάποιον τρίτο. Και, μεταξύ μας, αυτή τη στιγμή στο πολιτικό προσωπικό δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να σταθεί ως πρωθυπουργός, αγνοώντας την αρχηγική σκιά που θα πέφτει επάνω του. Μάλλον υπάρχει κάποιος, αλλά αυτή τη στιγμή είναι εκτός Βουλής.

Protagon.gr

Σχετικά άρθρα: