Κοινή γέφυρα που θα ενώσει την Αλβανία με το Μαυροβούνιο

Κοινή γέφυρα που θα ενώσει την Αλβανία με το Μαυροβούνιο

Ένα σπουδαίο οδικό έργο θα δεσπόζει σε λίγα χρόνια πάνω από τον ποταμό Μπούνα της Αλβανίας, ενώνοντας ουσιαστικά τη χώρα με το Μαυροβούνιο.

Πρόκειται για μια γέφυρα μήκους περίπου 300 μέτρων, που θα μειώσει τον χρόνο ταξιδιού από την πόλη Ούλκιν του Μαυροβουνίου στην αλβανική πόλη Βελιπόγε. Ειδικότερα, οι οδηγοί θα χρειάζεται να διανύσουν μόλις ένα χιλιόμετρο, έναντι των 73 χλμ. που απαιτούνται σήμερα, με τον χρόνο να μειώνεται από τη 1 ώρα και τα 30 λεπτά στα μόλις 2 λεπτά.

Επιπροσθέτως, η γέφυρα θα έχει δύο λωρίδες κυκλοφορίας, πλάτος περίπου 4 μέτρα και θα περιλαμβάνει επίσης πεζοδρόμια όπως και λωρίδες για ποδήλατα. 

Αμφότερες οι πλευρές δεσμεύτηκαν να καλύψουν από κοινού, σε ποσοστό 50-50%, τη χρηματοδότηση για τη δημιουργία της γέφυρας, με το συνολικό κόστος να ανέρχεται σε 13,5 εκατ. ευρώ, όπως είχε δηλώσει στις 13 Μαρτίου η Υπουργός Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας, Μπελίντα Μπαλούκου, η οποία δεσμεύτηκε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αρχίσει άμεσα η κατασκευή.

Στην ανάγκη κατασκευής της γέφυρας είχε αναφερθεί και ο πρώην δήμαρχος της πόλης Ούλκιν του Μαυροβουνίου, αναφέροντας ότι το έργο δεν θα συνδέσει μόνο τη χώρα του με την Αλβανία, αλλά και με άλλες βαλκανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας.

Σχετικά άρθρα: