Κοίτασμα φυσικού υδρογόνου ανακαλύφθηκε στην Αλβανία

Κοίτασμα φυσικού υδρογόνου ανακαλύφθηκε στην Αλβανία

Στο ορυχείο χρωμίου, που βρίσκεται στη Μπουλκίζα της Αλβανίας, οι ερευνητές κατέγραψαν την παρουσία αναβλύσιμου φυσικού υδρογόνου, με μια μεγάλη εκροή στον πυθμένα που συλλέγεται σε αυτήν την τοποθεσία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν δραστηριότητα φυσαλίδων στη μικρή λίμνη ζεστού νερού περίπου 1 χιλιόμετρο κάτω από τη γη, την οποία και είπαν ότι ονόμασαν «τζακούζι».

Αξιοσημείωτο είναι ότι το υδρογόνο που απελευθερώνεται από το ορυχείο είναι περίπου 200 τόνοι κατ’ έτος, ενώ ταυτόχρονα η ροή είναι περίπου 1000 φορές μεγαλύτερη από παρόμοιες λεκάνες σε όλο τον κόσμο. Αυτή η ανακάλυψη έχει χαρακτηριστεί ως η «υψηλότερη φυσική μέτρηση ροής υδρογόνου μέχρι σήμερα».

Η συγκέντρωση όγκου του υδρογόνου είναι πάνω από 84% και σύμφωνα με τους ερευνητές θα μπορούσε να απελευθερώνει αυτό το υδρογόνο σε τέτοιες ποσότητες που θα επαρκούν για τουλάχιστον έξι χρόνια. Οι γεωλογικές κατασκευές που αναφέρονται ως οφιόλιθοι συνδέονται με αυτήν την εξαιρετική ροή μορίων υδρογόνου. Αυτό που αναμένεται είναι να περιέχουν υδρογόνο σε υπεραλκαλικά γεωχημικά περιβάλλοντα. Αυτή την στιγμή, η ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι πρέπει να διεξαχθεί περισσότερη έρευνα σε αυτούς τους σχηματισμούς, ειδικά όσον αφορά την πιθανή ύπαρξη υδρογόνου σε τέτοια γεωχημικά περιβάλλοντα αλλού στον κόσμο. 

Αυτή η ανακάλυψη μπορεί να επιφέρει σοβαρές αλλαγές στην κάλυψη ενεργειακών αναγκών σε παγκόσμιο επίπεδο. Το υδρογόνο είναι ένα καθαρό καύσιμο που μπορεί να μειώσει δραματικά τις εκπομπές ρύπων, αλλά παρέμεινε πολύ ακριβό και βιομηχανικά δύσκολο καύσιμο. Το εισαγόμενο φυσικό υδρογόνο, εάν εξορυχθεί βιώσιμα, μπορεί επίσης να προσφέρει μια εναλλακτική προσφορά χαμηλού κόστους.

Το υδρογόνο που ανακαλύφθηκε στο ορυχείο αυτό και σε άλλες παρόμοιες τοποθεσίες, μπορεί να είναι η αρχή για μια πιθανή αναδιαμόρφωση του ενεργειακού τοπίου σε περιοχές όπου τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι πενιχρά. Φυσικά, το φυσικό υδρογόνο δεν είναι ανανεώσιμο όπως τα καύσιμα. Επιπλέον, η εξόρυξή του μπορεί να είναι επιζήμια για τα ήδη ευαίσθητα οικοσυστήματα που εξαρτώνται από αυτό. 

Σχετικά άρθρα: