Κράτος, ακράτητο στο μπάχαλο…

Κράτος, ακράτητο στο μπάχαλο…

Του Γιώργου Κράλογλου

Συμβαίνουν και αλλού θα μας πουν για το αίσχος στην Χαλκίδα, την κλεψιά φόρων για επιδοτήσεις και το κράτος μπαταχτσή. Ε, όχι. Αυτά δεν συμβαίνουν. 

Δεν συμβαίνει να μπαινοβγαίνει κάποιος πιτσιρικάς σε εφορία του Ελλαδιστάν να κινεί την προσοχή της αστυνομίας. Να τον βουτάνε από τον γιακά οι αστυνομικοί και να μαθαίνουν μέσα στον δρόμο ότι η δουλειά του είναι να πηγαίνει φακέλλους στην κορυφή μια εφορίας που τους δίνει κάποιος κύριος… Και όταν τον ρωτάνε τι είχε μέσα ο φάκελος να τους λέει, όχι πολλά, κάπου 10.000 ευρώ κάθε φορά, όπως από την αρχή που ξεκίνησε το κόλπο. Αυτής της μορφής η αλητεία μέσα στα γραφεία του κράτους, με εκβιασμούς και στριμώγματα φορολογουμένων και άλλων οφειλετών της Πολιτείας, δεν συμβαίνει (έτσι ακριβώς) ούτε σε τριτοκοσμική χώρα. Εκεί ναι μεν θα δεις το “μπαξίσι” να οργιάζει, αλλά εκβιασμοί τέτοιας άθλιας μορφής, όπως λένε τα χθεσινά ρεπορτάζ, δεν συμβαίνει με τόσο αισχρό τρόπο. 

Δεν συμβαίνει να στέκονται στην ουρά για να εισπράξουν επιδοτήσεις από το κράτος κάποιοι αγύρτες που παριστάνουν τους αγρότες και κάποιοι γδάρτες που παριστάνουν τους κτηνοτρόφους και όχι μόνο να απαιτούν και επιδοτήσεις για την δουλειά που δεν κάνουν (γιατί δεν είναι αγρότες ούτε κτηνοτρόφοι). Την ίδια ώρα και προς ικανοποίησή μας να έχουμε δηλώσεις από την κυβέρνηση ότι τους πιάσαμε… και θα τους κόψουμε τα πόδια αν θα τους δούμε και πάλι στην ουρά. Και αν συμβαίνει άλλου, δεν θα συναντήσεις και την πολιτική αναίδεια που έχει ο τόπος μας να ανακαλύπτει μια κυβέρνηση κλοπές και αγυρτεία ετών και αυτό που υπόσχεται είναι πως από εδώ και πέρα με τον δικό μας νόμο (γι’ αυτό ψηφίστε μας…) αυτά θα κοπούν. 

Δεν συμβαίνει επίσης ούτε το σχεδόν νόμιμο λαθρεμπόριο καυσίμων, κλοπής καυσίμων από τον πελάτη και κυκλοφορίας σχεδόν επισήμως νοθευμένων καυσίμων που καταστρέφουν τα αυτοκίνητα. Και αν το δούμε (σε τρίτους ή τέταρτους κόσμους) να μην ξεχνάμε πως σε εμάς αυτή η παρανομία λειτουργεί περισσότερο από 30 χρόνια και εμείς ως κράτος απλώς  μελετάμε (με 40-50, κατά καιρούς, επιτροπές) το φαινόμενο και δεν βρίσκουμε οριστική λύση. Και ας ξέρουμε πού αποθηκεύονται τόσο τα λαθρεμπορικά όσο και τα νοθευμένα καύσιμα.

Δε συμβαίνει (όσο και να ψάξετε) σε τόσο μεγάλη έκταση αδήλωτη εργασία με τους εργαζόμενους να συνδυάζουν μαύρα που παίρνουν από περιοδική απασχόληση με κάποια παραδάκια που δίνει το κράτος για επιδοτήσεις και επιδόματα, για να δείξει ότι είναι κράτος-πατερούλης και να ικανοποιήσει έτσι τους επίμονους που ξέρουν πολύ καλά πως ζουν σε ψευτοσοσιαλισμό, αλλά τους αρέσει να τον κουκουλώνουν με μπουρδολογία για να πείσουν τον εαυτό τους ότι σωστά ψήφισαν. Ότι δεν βλέπουν αυτά που βλέπουν.

Δεν συμβαίνει τέλος να σέρνεται στα δικαστήρια του Λουξεμβούργου το κράτος-μπαταχτσής του Ελλαδιστάν για 3 δισ. ευρώ φέσια κρατικά χρέη από επιστροφές φόρων σε εξαγωγείς, αλλά και ιδιώτες. Φέσια που ξεκίνησαν πριν 20 χρόνια με 7-8 δισ. και την ίδια στιγμή οικονομικά επιτελεία κυβερνήσεων να ζητούν επενδυτές και να μιλάνε για επενδυτικές ευκαιρίες.

Ούτε χαιρόμαστε με αυτά που συμβαίνουν, ούτε έχουμε πρόθεση να χλευάσουμε ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Αλλά, όπως και να το κάνουμε, είναι και αυτή μια από τις εικόνες μας. Δεν ωφελεί σε τίποτε να την αλλάζουμε με λόγια και με σχήματα πολιτικού λόγου. Είναι τόσο δύσκολο να το καταλάβουμε;

george.kraloglou@capital.gr

Σχετικά άρθρα: