Μαρκ Ρούτε: Ποιος είναι ο νέος γ.γ. του ΝΑΤΟ

Μαρκ Ρούτε: Ποιος είναι ο νέος γ.γ. του ΝΑΤΟ

-Πώς η κατάρριψη της πτήσης MH17 τον έστρεψε στη διεθνή πολιτική

Ο Μαρκ Ρούτε είναι και επίσημα ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

«Γνωρίζω ότι θα αφήσω το ΝΑΤΟ σε καλά χέρια» σχολίασε ο απερχόμενος γενικός γραμματέας, Γενς Στόλτενμπεργκ, στο Χ.

«Ο Μαρκ είναι ένας πραγματικός υπέρμαχος των διατλαντικών σχέσεων, ένας ισχυρός ηγέτης και ένας άνθρωπος που οικοδομεί συναίνεση», πρόσθεσε.

«Η ηγετική σας ικανότητα και η δέσμευσή σας στις δημοκρατικές αρχές είναι κρίσιμες για το κοινό μας μέλλον». Μάλιστα, ο Γερμάκ ευχαρίστησε τον Ολλανδό για «την αμέριστη στήριξή» του προς το Κίεβο.

Θετική ήταν και η αντίδραση της Ουκρανίας, με τον επικεφαλής της προεδρίας, Αντρίι Γερμάκ, να σχολιάζει:

Μαρκ Ρούτε: Ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ολλανδίας -Επικριτής του Πούτιν

Ο Μαρκ Ρούτε είναι σφοδρός επικριτής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας, ο οποίος έχει εξασκήσει την ικανότητά του να επιτυγχάνει συναινέσεις στη διάρκεια των σχεδόν 14 ετών που διετέλεσε πρωθυπουργός της Ολλανδίας.

Ο 57χρονος Ρούτε αποτελεί μία από τις κινητήριες δυνάμεις της στρατιωτικής υποστήριξης της Ευρώπης προς την Ουκρανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας, και τονίζει ότι η ήττα της Μόσχας στο πεδίο της μάχης είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ειρήνης στην Ευρώπη.

Η άποψή του έχει επηρεαστεί πολύ από την κατάρριψη αεροσκάφους πάνω από την Ουκρανία το 2014, για την οποία η Ολλανδία κατηγορεί τη Ρωσία. Τα 196 από τα 298 θύματα της τραγωδίας αυτής ήταν Ολλανδοί.

Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι ισχυρό για να αντιταχθεί στη Ρωσία και οι ηγέτες της ΕΕ δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουν με αφέλεια τη Μόσχα, έχει δηλώσει ο Ρούτε.

«Δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία, αν δεν τον σταματήσουμε τώρα. Ο πόλεμος είναι πιο μεγάλος από την Ουκρανία. Αφορά τη διατήρηση του διεθνούς κράτους δικαίου» είχε τονίσει στον ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2022, επτά μήνες μετά τη ρωσική εισβολή.

Ο Ρούτε ανέλαβε την πρωθυπουργία της Ολλανδίας το 2010 και έχει γίνει ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της χώρας. Πέρυσι ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αποσυρθεί από την εγχώρια πολιτική σκηνή.

Μέχρι την κατάρριψη της πτήσης MH17 ασχολούνταν κυρίως με την εσωτερική πολιτική της Ολλανδίας, όμως η τραγωδία τον ώθησε να στραφεί περισσότερο στη διεθνή πολιτική σκηνή και να αναλάβει σημαντικό ρόλο στις συζητήσεις για τη μετανάστευση, το χρέος και την απάντηση στην πανδημία covid-19.

Υπό την ηγεσία του, η Ολλανδία αύξησε τις αμυντικές της δαπάνες πάνω από το 2% του ΑΕΠ της, με βάση τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ, ενώ προσέφερε μαχητικά αεροσκάφη F-16, πυροβολικό, drones και πυρομαχικά στο Κίεβο.

Ο Μαρκ Ρούτε θα αναλάβει την ηγεσία του ΝΑΤΟ μετά την αποχώρηση του Γενς Στόλτενμπεργκ τον Οκτώβριο, έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία.

Υπό τον Στόλτενμπεργκ, που ανέλαβε τη θέση του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας λίγους μήνες μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, το ΝΑΤΟ έχει αποκτήσει νέα μέλη: το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία.

Διατλαντικοί δεσμοί

Ο Μαρκ Ρούτε, που στις 2 Ιουλίου θα παραδώσει τα ηνία στη νέα ολλανδική κυβέρνηση, έχει ζήσει όλη τη ζωή του στη Χάγη και είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα του άρεσε να ασχοληθεί με τη διδασκαλία μετά την αποχώρησή του από την πολιτική. Όμως, έχει αναφερθεί στον πόλεμο την Ουκρανία ως αιτία για την επιδίωξή του να αποκτήσει διεθνές πόστο.

Είναι ένθερμος υποστηρικτής του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον οποίο είχε συναντήσει πριν από πέντε χρόνια στο Κίεβο.

«Ήταν ξεκάθαρο ακόμη και τότε: αυτός ο άνθρωπος έχει μια αποστολή (…) Είμαι πεπεισμένος ότι η επιτυχία της Ουκρανίας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη νοοτροπία που είχε υιοθετήσει από την αρχή», δήλωσε ο Ρούτε τον Απρίλιο.

Παρά το γεγονός ότι προειδοποιεί για την απειλή που αποτελεί ο Πούτιν, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν είναι τόσο ισχυρός όσο φαίνεται.

«Μην υπερτιμάτε τις νοητικές ικανότητες του Πούτιν. Έχω μιλήσει πολύ μαζί του. Δεν είναι ένας ισχυρός άνδρας», είχε επισημάνει σε συνεδρίαση του κοινοβουλίου τον Απρίλιο.

Ο Ρούτε ηγήθηκε πέρυσι ενός διεθνούς συνασπισμού που έχει στόχο την παράδοση F-16 στην Ουκρανία και την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων. Εξάλλου, τους τελευταίους μήνες στην πρωθυπουργία υπέγραψε 10ετή αμυντική συμφωνία με την Ουκρανία, εγγυώμενος τη στήριξη της Ολλανδίας στο Κίεβο.

Ο Μαρκ Ρούτε έχει οικοδομήσει καλές σχέσεις με πολλούς πολιτικούς στη Βρετανία και τις ΗΠΑ και θεωρείται ευρέως ότι είναι ο πιο ικανός Ευρωπαίος πολιτικός για να αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ, αν, βεβαίως, εκείνος καταφέρει να εκλεγεί πρόεδρος στις ΗΠΑ.

Η εμπειρία του μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη, καθώς η ενδεχόμενη επιστροφή του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ έχει προκαλέσει ανησυχία μεταξύ των ηγετών του ΝΑΤΟ.

Πέρυσι, στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο Μαρκ Ρούτε είχε δηλώσει ότι οι ηγέτες θα πρέπει να σταματήσουν «να γκρινιάζουν και να παραπονιούνται για τον Τραμπ» και να δαπανήσουν περισσότερα για την άμυνα και την παραγωγή πυρομαχικών, ανεξαρτήτως του ποιος θα κερδίσει τις εκλογές στις ΗΠΑ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα: