Β.Σαχίνης: «Εσείς να πολεμήσετε για τον τόπο σας κι εμείς για τα χωριά μας»

Β.Σαχίνης: «Εσείς να πολεμήσετε για τον τόπο σας κι εμείς για τα χωριά μας»

Με διαφορετική εθνικότητα και θρήσκευμα κι όμως στενοί φίλοι

Ο Βασίλειος Σαχίνης δεν ήταν εξτρεμιστής και πράκτορας της Ελλάδας στην Αλβανία, όπως τον αποκαλούν ανιστόρητοι, άξεστοι Αλβανοί δημοσιογράφοι. Ήταν φλογερός Έλληνας πατριώτης. Αγαπούσε τον τόπο του.

Η οργάνωσή του λειτούργησε δημοκρατικά, διεκδίκησε ειρηνικά και δεν σκότωσε κανέναν. Το Σαχίνη σκότωσαν οι αλβανοί κομμουνιστές, εφόσον δεν συμφώνησε να συνεργαστεί μαζί τους. Δήλωσε με απόλυτη αποφασιστικότητα και τόλμη μέσα στο γραφείο τους: «Εσείς να πολεμήσετε για τον τόπο σας κι εμείς για τα χωριά μας.»

Με τη διοργάνωση της αυτοάμυνας στα χωριά μας, διακόπηκε η εισροή των Ελλήνων μειονοτικών στο αλβανικό εθνικο – απελευθερωτικό κίνημα.

Ο Σαχίνης ήταν ανοιχτόμυαλος και είχε από εκείνη την εποχή ευρωπαϊκό πολιτισμό. Ήταν κοσμογυρισμένος, σκεπτόταν ελεύθερα, βαθιά, κοιτούσε μακριά. Για τον τόπο του είχε όραμα.

Ήταν 7-γλωσσος διανοούμενος δημοκράτης, σπουδαγμένος στην Κωνσταντινούπολη κι είχε πολλούς φίλους αλβανούς εμπόρους, με τους οποίους συνεργαζόταν έντιμα.

Σε φωτογραφία, αριστερά δείτε τον Σαχίνη με τον Muharrem Cene, τον μουσάτο αργυροκαστρίτη. Καθισμένη δεξιά είναι η Luftije, η σύζυγος του Muharem. Αριστερά η Αικατερίνη, η μάνα του Βασίλη. Ο πέμπτος είναι άγνωστος.

Έχουν διαφορετική εθνικότητα και θρήσκευμα, αλλά είναι στενοί φίλοι.

Μετά την ανύψωση της προτομής του Σαχίνη στη Δερβιτσάνη, αλβανικό τηλεοπτικό κανάλι απηύθυνε προκλητικά ερωτήματα σε κάτοικους του χωριού και πήρε από Δερβιτσώτες την απάντηση:

-Αγωνίστηκε για τη δημοκρατία και το λαό του, είπε η Καλλιρρόη Διαμάντη, που έζησε και γνώρισε τον Εθνομάρτυρα από κοντά.

Ο Θοδωρής Μ. Ντάκος, αποκάλεσε το Σαχίνη Μάνα Τερέζα της περιοχής μας και αγωνιστή του 1934, για την προστασία των γραμμάτων μας.

Η τοποθέτηση της προτομής του Βασιλείου Σαχίνη στη Δερβιτσάνη, δεν είναι καθόλου προκλητική πράξη και δεν υπάρχει κανένας λόγος γιατί να απειλεί, να επηρεάζει αρνητικά τις ελληνο – αλβανικές σχέσεις.

11.02.2020

Σχετικά άρθρα: