Με καθαρό μυαλό για την επόμενη μέρα

Με καθαρό μυαλό για την επόμενη μέρα

Γράφει

ο Χρηστάκης Τζιας

Πώς πρέπει να διαβάσουμε το αποτέλεσμα της Κυριακής;

Εξ’ αρχής, θα ήθελα να διευκρινίσω πως το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών της προηγούμενης Κυριακής στο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας θα το διαβάσουν διαφορετικά τα πολιτικά κόμματα και οι πολιτικοί παράγοντες.

Επίσης, πιστεύω πως η σιωπηλή ανάγνωση του αποτελέσματος από τις τοπικές κοινωνίες, θα είναι διαφορετική από αυτή των πολιτικών κομμάτων και παρατάξεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο μας. Διότι, η κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ του πολιτικού κατεστημένου και της κοινωνίας μας, για πολλούς και διάφορους λόγους κι αιτίες, ήταν και είναι ορατή, ήταν και είναι δεδομένη.

Μολαταύτα, ο λαός μίλησε κι εξέδωσε την ετυμηγορία, ορίζοντας έναν συγκεκριμένο ρόλο και αποστολή για κάθε συνδυασμό. Άλλοι στο χρίσμα του Δημάρχου και της πλειοψηφίας στα δημοτικά συμβούλια,… και…, άλλοι στην τιμητική θέση της τοπικής αντιπολίτευσης.

Εν τούτοις, τα κόμματα μπορεί να κάνουν τις δικές τους αναλύσεις στα συλλογικά τους όργανα, αλλά ο λαός προσμένει και αναμένει την υλοποίηση των υποσχέσεων από τους μεν νικητές, αλλά και τις εποικοδομητικές προτάσεις, δε, από την τοπική αντιπολίτευση.

Άλλωστε, τοπικές εκλογές είχαμε. Παρότι μετ’ εξελίχθηκαν σε πολιτικές ή πήραν μορφή δημοψηφίσματος. Δεν θέλω να μειώσω το μέγεθος ή την ουσία της επιτυχίας των νικητών, αλλά πιστεύω ακράδαντα πως στο άμεσο μέλλον ο κόσμος δεν θα ρωτάει “πώς και με πόση διαφορά κέρδισες;”, αλλά “τι γίνεται με την υλοποίηση και το χρονοδιάγραμμα των υποσχέσεων;”

Ο κουρνιαχτός του αποτελέσματος και οι πανηγυρικές φανφάρες, σιγά σιγά θα πρέπει να μπούνε στην “κατάψυξη” της πολιτικής συμπεριφοράς, εάν θέλουμε να μιλούμε με καθαρό μυαλό για την επόμενη μέρα. Όπως θα χρειαστεί να πειστούν και οι ηττημένοι ότι, σε τελική ανάλυση, οι νικητές των εκλογών είναι παιδιά μας. Γέννημα και θρέμμα αυτού του τόπου.

Κάπως έτσι, (ο καθένας με τον τρόπο του) θα διαβάσουμε όλοι το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών της προηγούμενης Κυριακής. Αλλά, ας μην ξεχνάμε πως κι αυτό “το διάβασμα” έχει ούτως ή άλλως ένα ιδιόμορφο υστερόγραφο.

Το υστερόγραφο αυτό, λοιπόν, δεν σχετίζεται άμεσα ούτε με κορώνες “περί πατριωτισμού και ηρωικής πτώσης”, ούτε και με ιδεολογικό πογκρόμ “περί θριάμβου και μπολσεβίκικης προσωπολατρίας”. Είναι, όμως, λαϊκή παρακαταθήκη για έργα υποδομής και συνεχή βελτίωση της υποδομής στα χωριά μας. Είναι η εγγύηση για την επιβίωσή μας, με έντονα χρώματα εθνικής ευθιξίας, στα πατρώα μας εδάφη.

Όποιος δεν μπορεί να κατανοήσει το περιεχόμενο του υστερόγραφου – παρακαταθήκη του κυρίαρχου λαού, αργά ή γρήγορα, είναι καταδικασμένος να βρεθεί εκτός του δημοσίου, εθνικού και πολιτικού προσκηνίου στο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας…

Σχετικά άρθρα: