Με μόνο 84 ψήφους εγκρίθηκε το ψήφισμα για τη Σρεμπρένιτσα στον ΟΗΕ

Με μόνο 84 ψήφους εγκρίθηκε το ψήφισμα για τη Σρεμπρένιτσα στον ΟΗΕ

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε την Πέμπτη (23/5) ψήφισμα για τη Σρεμπρένιτσα με το οποίο κηρύσσεται η 11η Ιουλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα το 1995, η οποία πρέπει να γιορτάζεται κάθε χρόνο.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 84 ψήφους υπέρ, 19 κατά και 69 αποχές, ενώ 21 χώρες δεν προσήλθαν στην ψηφοφορία. Συνολικά μόνο το 43,5% των κρατών μελών ψήφισε υπέρ του ψηφίσματος, αποτυγχάνοντας να λάβει την απλή πλειοψηφία των 97 ψήφων από τις 193.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucić που ηγήθηκε της σερβικής αποστολής στη Νέα Υόρκη, αμέσως μετά την ψηφοφορία με ανάρτηση του στο Instagram έγραψε ότι «η παράδοση δεν είναι ποτέ επιλογή για εμάς! Περήφανος για την ελεύθερη Σερβία και τον ηρωικό σερβικό λαό».

Ο Σέρβος Πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συζήτησης και της ψηφοφορίας είχε στους ώμους του την σερβική σημαία, που προηγουμένως προσπάθησαν να του πάρουν οι άνδρες ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι εμπνευστές του προτεινόμενου κειμένου του ψηφίσματος ήταν η Γερμανία και η Ρουάντα, ενώ η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου υπέβαλε τροποποιήσεις στο σχέδιο, οι οποίες έγιναν δεκτές από τον ΟΗΕ, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Milojko Spajić.

-Το σχέδιο του ψηφίσματος προβλέπει ότι η 11η Ιουλίου θα ανακηρυχθεί Διεθνής Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα, η οποία θα γιορτάζεται κάθε χρόνο.

-Καταδικάζονται ανεπιφύλακτα οι ενέργειες που δοξάζουν όσους έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία, συμπεριλαμβανομένων των υπευθύνων για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα.

-Τη σημασία της ολοκλήρωσης της διαδικασίας ανεύρεσης και ταυτοποίησης των εναπομεινάντων θυμάτων της γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα και της αξιοπρεπούς ταφής τους και

-Ζητεί τη συνέχιση της ποινικής δίωξης των δραστών της γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα

-Όλα τα κράτη καλούνται να συμμορφωθούν πλήρως με τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τη Σύμβαση για την πρόληψη και την τιμωρία του εγκλήματος της γενοκτονίας, το διεθνές εθιμικό δίκαιο για την πρόληψη και την τιμωρία της γενοκτονίας, σεβόμενα παράλληλα τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου.

-Ζητείται από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να καταρτίσει ένα πρόγραμμα πληροφόρησης με τίτλο «Η γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα και τα Ηνωμένα Έθνη», ώστε να ξεκινήσει η προετοιμασία για την 30ή επέτειο της μνήμης το 2025.

-Ζητείται από τον Γενικό Γραμματέα να αποστείλει το ψήφισμα σε όλα τα κράτη μέλη, τους οργανισμούς του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, σύμφωνα με το σχέδιο ψηφίσματος.

Στο προοίμιο του κειμένου του ψηφίσματος αναφέρεται ότι «η ποινική ευθύνη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο για το έγκλημα της γενοκτονίας είναι εξατομικευμένη και δεν μπορεί να αποδοθεί σε καμία εθνοτική, θρησκευτική ή άλλη ομάδα ή κοινότητα στο σύνολό της».

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić ο οποίος βρέθηκε στη Νέα Υόρκη από τη Δευτέρα (20/5) δήλωσε ότι «θα αγωνιστεί με όλη του τη δύναμη και την καρδιά για το μέλλον της χώρας μας».

Ο Σέρβος Πρόεδρος προσπάθησε να εξηγήσει γιατί η Σερβία αγωνίζεται κατά του ψηφίσματος για τη Σρεμπρένιτσα και όπως είπε, το εν λόγω ψήφισμα έχει τέσσερις στόχους.

-Κατάργηση της Σερβικής Δημοκρατίας,

-Αναθεώρηση της ετυμηγορίας για την ευθύνη της Δημοκρατίας της Σερβίας

-Κάποιος θα ήθελε να πάρει κάποια χρήματα από τη Σερβία και να την μηνύσει για αποζημίωση για τις πολεμικές ζημιές.

-Πρόσθετη επιβάρυνση της Σερβίας και φόρτωση των πάντων στους ώμους της, αλλά «στόχος τους δεν είναι η οικοδόμηση στενότερων σχέσεων, αλλά η επιθυμία να καταστρέψουν κάθε είδους διαμαρτυρία εναντίον τους».

Τέλος ο Σέρβος Πρόεδρος σημείωσε ότι όποιος «καταψηφίσει» το ψήφισμα ή «απέχει» θα είναι φίλος της Σερβίας.

ibnaeu.com

Σχετικά άρθρα: