Με στόχο την «αναίμακτη» εθνοκάθαρση των Βορειοηπειρωτών…

Με στόχο την «αναίμακτη» εθνοκάθαρση των Βορειοηπειρωτών…

Γράφει  

η Κρινιώ Καλογερίδου

Η βαριά σκιά του θανάτου, που ακολουθεί κατά πόδας την εξελισσόμενη σύγχρονη ιστορία στην Ουκρανία, την Αρμενία και την Μέση Ανατολή, επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά τον αδίστακτο αμοραλισμό της εποχής μας.

Μιας εποχής που διαιωνίζει την αδικία, τη βία και την ανθρώπινη οδύνη η οποία μοιάζει με άγριο και τρικυμιώδη ωκεανό όχι μόνο στις εμπόλεμες ζώνες, αλλά και στις κατ’ ευφημισμόν «ειρηνικές», όπου πνέει αέρας ανελευθερίας σε καθεστώτα λανθάνουσας δικτατορίας με μανδύα «δημοκρατικό”.

Εκεί όπου η ελευθερία και η δικαιοσύνη γίνονται ζήτημα αναγωγής των πάντων σε ένα ρυθμισμένο παιχνίδι όπως αυτό που παίζεται στην Αλβανία από τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών, τα οποία υπερασπίζεται σθεναρά χρόνια τώρα η Δημοκρατική Ένωση της Ελληνικής Μειονότητας , γνωστή με το όνομα «ΟΜΟΝΟΙΑ».

Όσοι πιστέψαμε ότι ήταν προσωπική εμμονή του Αλβανού πρωθυπουργού να κρατάει φυλακισμένο τον εκλεγμένο την 14η Μαῒου Έλληνα δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη παρά τις διεθνείς αντιδράσεις που ξεσήκωσε η ελληνική κινητοποίηση για την αποφυλάκισή του, τον υποτιμήσαμε παρασυρμένοι από το προπέτασμα καπνού με πρόσχημα την «ανεξάρτητη δικαιοσύνη» στην Αλβανία.

Υποτιμήσαμε τον Έντι Ράμα, γιατί τα ερμηνεύαμε όλα — και συνεχίζουμε να τα ερμηνεύουμε — με το βλέμμα στραμμένο στο «δέντρο», τον έγκλειστο με την κατηγορία της… «αγοράς ψήφων» Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος αντιμετωπίστηκε από τις αλβανικές Αρχές σαν διεθνής τρομοκράτης) που, κατά τα λεγόμενα του Αλβανού πρωθυπουργού, συγκεντρώνει όλα τα αρνητικά χαρακτηριστικά: «Αγράμματος», «απόβρασμα» και… «κουασιμόδος» στην όψη…

Γλωσσική ανατομία της ιδεολογίας του φασισμού που εσωκλείει τα γνωστά στερεότυπα απολυταρχισμού, υποκρισίας, διαχωρισμού των ανθρώπων και αντιδημοκρατικής αντίληψης η οποία καταπατά βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματα των αντιφρονούντων, πολύ περισσότερο όταν αυτοί εκπροσωπούν εθνική μειονότητα, όπως η Εθνική Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας.

Όπως η ελληνική μειονότητα των Βορειοηπειρωτών, η οποία κατατρομοκρατείται και πάλι σήμερα (30 χρόνια και βάλε από την πτώση του Χότζα), γιατί δηλώνει την πίστη της στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ένα κράτος δικαίου, το οποίο υπερασπίζεται με πάθος διαχρονικά η «ΟΜΟΝΟΙΑ» και ο φυλακισμένος πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος Χειμάρρας (και δήμαρχός της από τις 15 Μαῒου ’23) Φρέντι Μπελέρης.

— […] Όλοι οι πολίτες της Χειμάρρας και εγώ ως δήμαρχος (ο πρώτος μεταξύ ίσων) θα κάνουμε πορεία μαζί για να γίνουμε ακόμα πιο δυνατοί προστατεύοντας τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, διαμήνυσε μετεκλογικά ο Φρέντι Μπελέρης αναστατώνοντας το αυταρχικό καθεστώς Ράμα που κυβερνά την Αλβανία το ίδιο αντιδημοκρατικά με το προηγηθέν του Μπερίσα.

Το καθεστώς του Σαλί Μπερίσα στη δεκαετία του ’90, που στιγματίστηκε από το πογκρόμ εναντίον του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού τον Απρίλιο του ’94, με αποτέλεσμα να φυλακιστούν 6-8 ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, κατηγορούμενοι για ανυπόστατες κατηγορίες περί κατασκοπείας υπέρ της Ελλάδας.

Κατηγορίες που ποτέ δεν αποδείχθηκαν και συνέτειναν στον ξεσηκωμό της απειλούμενης Ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, η οποία ανέπνευσε με ανακούφιση τρία χρόνια αργότερα, όταν έχασε τις εκλογές ο Σαλί Μπερίσα (μετά την λαϊκή εξέγερση των πυραμίδων) ελπίζοντας πως ο διάδοχός του στον πρωθυπουργικό θώκο Έντι Ράμα θα σεβόταν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματά τους…

Φευ! Οι ελπίδες των Ομογενών μας διαψεύστηκαν οικτρά, γιατί η ΟΜΟΝΟΙΑ συνέχισε να βρίσκεται στο στόχαστρο και του πρωθυπουργού Έντι Ράμα ο οποίος εργαλειοποιεί συστηματικά τη Δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα να έχουν πολιτικές προεκτάσεις οι δίκες των φυλακισμένων Ελλήνων Βορειοηπειρωτών (βλ. σχετικές διαπιστώσεις Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την μακροχρόνια πολιτική της Αλβανίας από το 1945 και εντεύθεν)..

Πολιτική που επεκτείνεται μέχρι τις μέρες μας στη συστηματική δίωξη του Φρέντι Μπελέρη, η συνεχιζόμενη φυλάκιση του οποίου εξυπηρετεί την μακροχρόνια πολιτική της Αλβανίας για εξάλειψη του αυτόχθονα ελληνικού πληθυσμού στο νότιο τμήμα της, στα εδάφη της Βορείου Ηπείρου.

Πολιτική δεκαετιών που τη χαρακτηρίζουν οι αρπαγές, οι λεηλασίες, οι καταστροφές ορθοδόξων εκκλησιών, οι καταπατήσεις ελληνικών περιουσιών, οι διώξεις και οι δολοφονίες ομογενών μας (βλ. σχετικό άρθρο των New York Times για την περίοδο της στυγνής δικτατορίας του Ενβέρ Χότζ 1944-’91, χαρακτηριστικά της οποίας αναγνωρίζουμε και στα νεότερα χρόνια ως σήμερα επί… δημοκρατίας Μπερίσα και Ράμα).

Ομογενών της Ελληνικής Μειονότητας Βορείου Ηπείρου, οι οποίοι ανθίστανται στις προσπάθειες των αλβανικών κυβερνήσεων για αφελληνισμό τους. Τα ελληνικά τοπωνύμια, ασφαλώς, έπαψαν να αναγράφονται μετά την πτώση του Χότζα στα αλβανικά και δεν απαγορεύεται πλέον η χρήση της ελληνικής γλώσσας έξω απ’ τις «μειονοτικές ζώνες», όπως γινόταν στα χρόνια της κομμουνιστικής περιόδου.

Ωστόσο, πέρα από την εκδίωξη απ’ την Αλβανία το ’93 του Έλληνα ιερέα Χρυσόστομου Μαϊδώνη και τον άγριο ξυλοδαρμό δεκάδων Ελλήνων μειονοτικών του Αργυροκάστρου για την απέλαση του ιερέα τους, είχαμε — ένα χρόνο μετά — προσπάθεια απέλασης και του ελληνικής καταγωγής αρχιεπισκόπου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας Αναστάσιου.

Τις ευθύνες του αλβανικού κράτους (όπως καταγράφηκαν το ’94 από τους Los Angeles Times) για την ελλιπή διδασκαλία της μητρικής (ελληνικής) Γλώσσας, Ιστορίας και Γεωγραφίας στα Ελληνόπουλα των ετοιμόρροπων μειονοτικών σχολείων της Αλβανίας (τα οποία δεν μεταλαμπάδευαν στους μαθητές τους τα ελληνικά πολιτιστικά στοιχεία λόγω διορισμού σε αυτά Αλβανών δασκάλων και καθηγητών για προφανείς λόγους), διαδέχθηκε το 2016 το γκρέμισμα 19 ελληνικών σπιτιών στη Χειμάρρα και δυο χρόνια αργότερα περισσότερων ελληνικών ακινήτων με τη δικαιολογία της κυβέρνησης Ράμα ότι τα απαλλοτρίωνε για έργα οδοποιίας και αστικής ανάπλασης…

Όλα αυτά φυσικά, που αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα συστηματικών διώξεων των αυτόχθονων, γηγενών Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου από τα εδάφη τους (με αποκορύφωμα τις δολοφονίες Γκούμα [2010, Χειμάρρα] και Κατσίφα [2018, Βουλιαράτες]), κάθε άλλο παρά συνάδουν με την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας (βλ. αίτησή της για ένταξη στην ΕΕ το 2014 από τον τότε πρωθυπουργό Σάλι Μπερίσα).

Την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας για την οποία έδειχνε μέχρι πρότινος να ενδιαφέρεται περισσότερο η ελληνική πολιτική ηγεσία από την αλβανική. Λέω μέχρι πρότινος, γιατί — λόγω της συνεχιζόμενης παράνομης φυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη — ανεστάλη η ολοπρόθυμη στάση της Ελλάδας για ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε.

Ανεστάλη και αντικαταστάθηκε δικαιολογημένα με το «πάγωμα» της ενταξιακής διαδικασίας της (σ.σ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάσσεται υπέρ της κατάργησης του veto στην Ε.Ε), καθώς είναι φανερό ότι συνεχίζεται η παραβίαση των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών σε βαθμό… «αναίμακτης» εθνοκάθαρσης.

Παραβίαση βάναυση με μεθόδους κομμουνιστικής Αλβανίας στο πρόσωπο του νεοεκλεγέντα δημάρχου Χειμάρρας, του οποίου παρεμπιπτόντως, η αίτηση για ορκωμοσία (ώστε να μπορεί να ορίσει αντιδήμαρχο, για να τον υποκαθιστά όσο είναι στη φυλακή) απορρίφθηκε, με αποτέλεσμα να λειτουργεί στη θέση του ως «υπηρεσιακός δήμαρχος» αυτός που «φύτεψε» στη θέση του ο Έντι Ράμα.

Οι παγίδες του Αλβανού πρωθυπουργού ανταγωνίζονται την αδιαλλαξία και τα παρασκηνιακά παιχνίδια του. Όπερ σημαίνει ότι ή ορκομωσία και η άσκηση καθηκόντων του Φρέντι Μπελέρη στον δημαρχιακό θώκο Χειμάρρας είναι μη ορατές, γιατί το αλβανικό κράτος λειτουργεί ως τύποις δημοκρατικό, γεγονός που προοιωνίζεται το άδηλο μέλλον των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου…

Σχετικά άρθρα: