«Με το κεφάλι ψηλά και το ατρόμητο βλέμμα του»

«Με το κεφάλι ψηλά και το ατρόμητο βλέμμα του»

Ο Οδυσσέας Σέλλειος διακρίνεται σχεδόν σε όλα τα είδη της ζωγραφικής, όμως στο πορτρέτο κάνει τη διαφορά. Το προτέρημα αυτό το δέχονται και οι άνθρωποι του σιναφιού του, που συχνά ευθέως καλόκαρδα και υπεύθυνα τον επιβραβεύουν.   

Για το πορτρέτο του Κίτσιου του Κολλά, που βλέπετε, του παλικαριού της Δερβιτσάνης, που δολοφονήθηκε άνανδρα, πισώπλατα το 1997 στο Γενικό Προξενείου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο, για να του κλείσουν το στόμα, ο καλλιτέχνης δήλωσε:

«Ήταν επιθυμία της αδερφής του, της Ακριβής, για να μπει το πορτρέτο του νεκρού αδελφού της στο πατρικό της, να έχουν καθημερινή επαφή μαζί του έστω και έτσι. Η παραγγελία έγινε το 2014. Και την ευχαριστώ που με εμπιστεύτηκε!

Ο Κίτσιος ήταν συνομήλικός μου και όπως φαντάζεστε έκανα ότι καλύτερο μπορούσε να γίνει από μια φωτογραφία, η οποία δεν ήταν και τόσο καθαρή, δεν έλεγε πολλά. Έβαλα αρκετά και τη φαντασία μου σε δουλειά, έχοντας εδώ υπόψη το χαρακτήρα του.

Στο πορτρέτο αυτό έπρεπε σίγουρα να αποδώσω την περήφανη και ιδιαίτερη στάση, έτσι όπως περπάταγε ο Κίτσιος με το κεφάλι ψηλά και το ατρόμητο βλέμμα του, σαν να μην φοβάται κανέναν και τίποτα, αλλά και την εκτίμηση που είχε προς όλους τους φίλους του, γιατί ήταν και της παρέας ο Κίτσιος, παρόλο που έδειχνε διαφορετικά εκ πρώτης όψεως.»

Σχετικά άρθρα: