Με τους μικρούληδες της πρώτης τάξης στο ελληνικό σχολείο των Αγίων Σαράντα

Του Βαγγέλη Παπαχρήστου
Δέκα μικρούληδες, με τις ανθοδέσμες στα χέρια, συνοδευόμενοι από τους γονείς τους, πέρασαν το προαύλιο του σχολείου «Αντέμ Σέμε» και κάθισαν στα θρανία της Πρώτης τάξης, με δασκάλα την έμπειρη Θωμαΐδα Σώνου.
Είναι η 29η σχολική χρονιά που συνεχίζει τη διαδρομή του το σχολείο αυτό με συνολικά 120 μαθητές, δείχνοντας πως αυτό επιμένει να κρατεί την πρωτιά, ως αναφορά τον αριθμό των μαθητών.

Είναι γνωστό το ιστορικό του σχολείου αυτού, όπως κι αυτό των ελληνικών σχολείων του Αργυροκάστρου, Δελβίνου και των χωριών με μεικτό πληθυσμό Μετόχι, Μπίστρισσα, Εξαμίλια και ΜΤΣ, ένα ιστορικό τεράστιου αγώνα, διαπερατός με συλλαλητήρια, διαμαρτυρίες, αποχή μαθητών και δασκάλων από τα μαθήματα, συγκρούσεων και προστίμων στους γονείς από την αστυνομία. Βγήκαμε όμως νικητές. Τα σχολεία αυτά λειτούργησαν.
Καλή επιτυχία σε όλους τους μαθητές, που κάθισαν την ημέρα αυτή στα θρανία των σχολείων!