Μέχρι και τους Αγίους Σαράντα έφτασε ο τελευταίος ιππέας του ’40

Μέχρι και τους Αγίους Σαράντα έφτασε ο τελευταίος ιππέας του ’40

Ο Κολιόπουλος Γεώργιος γεννήθηκε στο χωριό Κουβέλια Αρκαδίας το 1915.

Κατετάγη στις 20 Οκτωβρίου 1936 στο 5ο Σύνταγμα Ιππικού στο Γουδί. Στην συνέχεια, στις 8 Ιουνίου 1937, επειδή ήταν άριστος ιππέας, μετατέθηκε στην Ανακτορική Φρουρά και ανέλαβε τη φροντίδα των δύο αλόγων του βασιλιά Γεωργίου. Με τον αξιωματικό Μπέη Θεόδωρο επιτύγχαναν υπερπήδηση εμποδίου 2,20 μέτρων. Απολύθηκε στις 20 Ιουλίου 1938, μετά από 20μηνη θητεία. Νυμφεύτηκε το 1939 τη Γεωργία Μητροπούλου και απέκτησε 6 τέκνα.

Στις 30 Οκτωβρίου 1940 κλήθηκε ως επίστρατος και κατετάγη στο 1ο Σύνταγμα Ιππικού. Ο βασιλιάς ενδιαφέρθηκε, προσωπικά, για τον Ιππέα Κολιόπουλο. Ρώτησε και έμαθε για την εκ νέου κατάταξή του, τον κάλεσε στα ανάκτορα και του προσέφερε το ένα άλογό του, τη φοράδα «Ριρή» για να μεταβεί μ’ αυτήν στο πόλεμο. Σύμφωνα τη μαρτυρία του κ. Κολιόπουλου, ο βασιλιάς του ανέφερε ότι επειδή από κάθε Έλληνα πολίτη επιστρατεύτηκε και το άλογο του, ήθελε και αυτός να συνεισφέρει το δικό του άλογο στον αγώνα και έτσι το προσέφερε στο Ιππέα Κολιόπουλο, ο οποίος άλλωστε το είχε εκπαιδεύσει. Με το βαθμό του Δεκανέα πολέμησε φθάνοντας μέχρι και τους Αγίους Σαράντα. Σε μάχη που διεξήχθη με τους ιταλούς συνέβαλλε αποφασιστικά στη σύλληψη 60 αιχμαλώτων.

Ο Ιππέας Κολιόπουλος ήταν μεταξύ αυτών που επιλέχθηκαν το 1941 και συγκρότησαν τη νεοσυσταθείσα – τότε – XIX Μηχανοκίνητη Μεραρχία. Συνεπώς είχε την τύχη να πολεμήσει υπηρετώντας στο 1ο Μηχανοκίνητο Σύνταγμα και εναντίον των Γερμανών στο τομέα της λίμνης Δοϊράνης. Επέβαινε ως ομαδάρχης επί μικρού ανοικτού αυτοκινήτου Austin (βρετανικής προέλευσης) με πολυβόλο Schwarzlose.

Με τη λήξη του πολέμου επέστρεψε στο χωριό του. Η μοίρα όμως του επεφύλασσε να κληθεί στα Όπλα και τρίτη φορά. Έτσι κατετάγη εκ νέου στις 5 Νοεμβρίου 1947 στο Κέντρο Εκπαίδευσης Μηχανικού στο Ναύπλιο και μετατέθηκε σε Τάγμα Εθνοφυλακής. Πολέμησε στην Αράχωβα και στην Βλαχοκερασιά όπου μάλιστα σκοτώθηκαν 3 άνδρες από την Ομάδα του. Απολύθηκε στις 18 Ιουνίου 1948.

Σχετικά άρθρα: