Μεγάλη ανησυχία στην Αλβανία μην αποδειχθεί η Χειμάρρα ελληνική πόλη

Μεγάλη ανησυχία στην Αλβανία μην αποδειχθεί η Χειμάρρα ελληνική πόλη

Στην Αλβανία οι «πεινασμένοι» Αλβανοί εθνικιστές εξαπολύουν επιθέσεις κατά του Φρέντι Μπελέρη, της Χειμάρρας και της ελληνικής μειονότητας. Δεν κρύβουν μάλιστα καθόλου την ανησυχία τους για αναγνώριση της Χειμάρρας ως μειονοτικής περιοχής.

Αντιδράσεις προκάλεσε στους καλεσμένους της εκπομπής «Opinion» στον αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό TV Klan και ειδικά στη ΓΓ του Κόμματος των Τσάμηδων, Mesila Doda, δήλωση του δημοσιογράφου Σταύρου Μάρκου (σ.σ.: Κατάγεται από τους Δρυμμάδες και πλέον αρθρογραφεί σπάνια), ότι η Χειμάρρα «έχει και θα έχει συμπαγή ελληνική μειονότητα.

»Όσο για τα σύμβολα της Βορείου Ηπείρου, είναι τα σύμβολα της ανεξαρτησίας της Χειμάρρας, δεν είναι σύμβολα της Βορείου Ηπείρου».

Ο διευθυντής των κρατικών Αρχείων Αλβανίας Ardit Bido, αντέδρασε υποστηρίζοντας ότι «το συγκεκριμένο σύμβολο, αυτή η σημαία, είναι το σύμβολο που προκάλεσε το θάνατο δέκα χιλιάδων Αλβανών, είναι το σύμβολο της πυρπόλησης του χωριού Μπόρσι, του χωριού Παναρίτι», με τον Μάρκο να απαντάει:

«Δεν με ενδιαφέρουν καθόλου αυτά που λέει ο κύριος».

Ο Bido, επανέλαβε ακολούθως τα νέα επιχειρήματα του αλβανικού αφηγήματος στην παρούσα συγκυρία, ότι «σε Χειμάρρα και Δρυμμάδες γίνονται απόπειρες πλαστογράφησης των στοιχείων της απογραφής 2023, έτσι ώστε τα κέντρα αυτά να προκύψουν μειονοτικά».

Από την πλευρά της, η Doda αναφέρθηκε στις «ποινές που βαραίνουν τον Μπελέρη» και αναρωτήθηκε:

«Πώς μπορεί να είναι υποψήφιος της αντιπολίτευσης το άτομο αυτό, που διέπραξε τόσο ποταπά πράγματα κατά της Αλβανίας;».

tribune.gr

Σχετικά άρθρα: