Μεγάλη Βρετανία: Θρίαμβος των Εργατικών

Μεγάλη Βρετανία: Θρίαμβος των Εργατικών

Ο Κιρ Στάρμερ θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας έπειτα από τη συντριπτική ήττα των Συντηρητικών.

Σε δηλώσεις του νωρίς το πρωί της Παρασκευής – έχοντας ήδη συγκεντρώσει τις 326 έδρες που χρειάζονται για να σχηματίσει κυβέρνηση – ο Κιρ Στάρμερ ευχαρίστησε τους Βρετανούς και χαρακτήρισε μεγάλη ευθύνη την εντολή στους Εργατικούς.

Είναι η ώρα «να επιστρέψουμε την πολιτική στο δημόσιο συμφέρον, ώστε η πολιτική να γίνει ξανά μια δύναμη για την αλήθεια», τόνισε. «Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της πολιτικής στην εποχή μας. Η μάχη για την εμπιστοσύνη είναι η μάχη που καθορίζει την εποχή μας».

Οι «αξίες αυτού του αλλαγμένου Εργατικού Κόμματος» είναι η «κινητήρια δύναμη της νέας κυβέρνησης: πρώτα η χώρα και μετά το κόμμα».

Λίγο νωρίτερα ο Σούνακ είχε αρνηθεί να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, δηλώνοντας πως αυτή είναι μια «δύσκολη νύχτα» και ανακοινώνοντας πως τηλεφώνησε στον σερ Κιρ Στάρμερ για να τον συγχαρεί για τη νίκη του.

«Το Εργατικό Κόμμα κέρδισε αυτές τις εκλογές», δήλωσε ο Σούνακ, κάνοντας λόγο για «μια απογοητευτική ετυμηγορία», μετά την οποία «υπάρχουν πολλά να μάθουμε και να σκεφτούμε».

Ο Σούνακ ανέλαβε την ευθύνη για την ήττα, ζητώντας συγγνώμη από τους «πολλούς καλούς, σκληρά εργαζόμενους συντηρητικούς υποψηφίους» που δεν εξελέγησαν. 

Σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη του BBC, οι Συντηρητικοί θα μείνουν με μόλις 144 βουλευτές – συγκεντρώνοντας τις λιγότερες έδρες από την ίδρυση τους πίσω τη δεκαετία του 1830. Οι Εργατικοί εξασφαλίζουν 410 από τις συνολικά 650 στη Βουλή των Κοινοτήτων, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 58, το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας 8, το Reform UK 4 έδρες και τα υπόλοιπα κόμματα 26.

Πρόκειται ουσιαστικά για ολική ανατροπή του εκλογικού σκηνικού σε σύγκριση με το 2019 – όταν ο Μπόρις Τζόνσον κέρδισε ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων και ο Τζέρεμι Κόρμπιν οδήγησε τους Εργατικούς στη χειρότερη επίδοσή τους από το 1935.

Για πρώτη φορά μετά τον Γκόρντον Μπράουν (2007-2010), ο αριθμός 10 της Ντάουνινγκ Στριτ θα έχει ένοικο έναν Εργατικό, τον Κιρ Στάρμερ, ο οποίος οδήγησε το κόμμα του σε θρίαμβο, εξασφαλίζοντας ευρεία πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλιο.

Έπειτα από πέντε συντηρητικούς πρωθυπουργούς, το Brexit, τη λιτότητα, την κρίση της αγοραστικής δύναμης και την επιδείνωση του δημόσιου συστήματος υγείας, οι Βρετανοί δηλώνουν πλέον έτοιμοι να γυρίσουν σελίδα.

Σύμφωνα με dnews.gr

Σχετικά άρθρα: