Mέρος του κοινού δικτύου δορυφορικών πληροφοριών η Ελλάδα

Mέρος του κοινού δικτύου δορυφορικών πληροφοριών η Ελλάδα

Στη σύνοδο κορυφής των υπουργών Άμυνας της συμμαχίας στις Βρυξέλλες, 18 χώρες του ΝΑΤΟ υπέγραψαν ένα έγγραφο πρόθεσης να μοιραστούν δορυφορικά δίκτυα, προκειμένου να βελτιωθούν οι πληροφορίες από το διάστημα, ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, που επικαλείται η «Daily Mail».

«Μετά τη σημερινή συνάντηση του ΝΑΤΟ, 18 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, υπέγραψαν επιστολή προθέσεων για την ανάπτυξη ενός πλαισίου για τη βελτίωση της επιτήρησης από το διάστημα μέσω πολυεθνικής συνεργασίας και της κοινής χρήσης εθνικών διαστημικών δυνατοτήτων», ανέφερε το Υπουργείο Άμυνας.

Το έγγραφο υπέγραψαν η Μεγάλη Βρετανία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Τουρκία, η Ουγγαρία, η Γαλλία και η Σουηδία.

Το υπογεγραμμένο έγγραφο δηλώνει την επιθυμία «να αναπτυχθεί ένα πλαίσιο για τη βελτίωση των δυνατοτήτων επιτήρησης του διαστήματος μέσω διεθνούς συνεργασίας και κοινής χρήσης των εθνικών διαστημικών δυνατοτήτων». 

Οι υπογράφοντες «θα διερευνήσουν ευκαιρίες για: ανταλλαγή δεδομένων από εθνικούς δορυφόρους παρατήρησης· επεξεργασία, χρήση και διάδοση δεδομένων στο πλαίσιο των εθνικών δυνατοτήτων και υλοποίηση χρηματοδότησης για την απόκτηση δεδομένων από εμπορικές εταιρείες». 

Τονίζεται ότι η ανάγκη μιας τέτοιας συνεργασίας έχει καταδειχθεί από τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Η πρωτοβουλία Persistent Surveillance from Space (APS) της Ένωσης αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2025.

 Η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου είναι η πρώτη που προσφέρει 16,5 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότησή της.

Πριν από τη διήμερη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ σήμερα στις Βρυξέλλες, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι το μπλοκ θα εγκρίνει τη δημιουργία ενός εικονικού δικτύου που θα συνδέει εμπορικούς και κυβερνητικούς πολιτικούς και στρατιωτικούς δορυφόρους για σκοπούς πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής άμυνας και ανίχνευσης εκτόξευσης πυραύλων. Όπως διευκρινίζεται στον ιστότοπο της συμμαχίας, ο εικονικός δορυφορικός αστερισμός Aquila θα δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό.

Η συμμαχία τονίζει ότι η νέα πρωτοβουλία «θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο το ΝΑΤΟ συλλέγει και χρησιμοποιεί δεδομένα από το διάστημα, θα βελτιώσει σημαντικά τις δυνατότητες επιτήρησης και πληροφοριών του ΝΑΤΟ και θα παρέχει ουσιαστική υποστήριξη στις στρατιωτικές αποστολές και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ».

Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ υιοθέτησαν μια νέα αντίληψη για τον αμυντικό σχεδιασμό, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Οι υπουργοί Άμυνας της Συμμαχίας ενέκριναν νέες κατευθυντήριες γραμμές για τον μακροπρόθεσμο αμυντικό σχεδιασμό ως απάντηση στις αυξανόμενες νέες απειλές», είπε μετά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες.

 «Οι Σύμμαχοι συμφώνησαν σε νέες κατευθυντήριες γραμμές για τον αμυντικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ. Αυτό αντανακλά την πραγματικότητα ότι ζούμε σε έναν πιο επικίνδυνο κόσμο», δήλωσε ο αρχηγός του ΝΑΤΟ μετά την υπουργική συνάντηση στις Βρυξέλλες.

 «Ο αμυντικός σχεδιασμός του ΝΑΤΟ θα οδηγήσει σε αλλαγές ικανοτήτων για τα επόμενα χρόνια και θα διασφαλίσει ότι η αποτροπή και η άμυνά μας θα παραμείνουν ισχυρές και αξιόπιστες», πρόσθεσε ο Νορβηγός επικεφαλής της Συμμαχίας.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η στρατιωτική ηγεσία του μπλοκ συμφώνησε να αυξήσει την παραγωγή αμυντικών προϊόντων, ιδιαίτερα πυρομαχικών. Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ότι ήταν απαραίτητο να συνεργαστούν με την αμυντική βιομηχανία για να αυξηθεί η παραγωγή πυρομαχικών, είπε ο Στόλτενμπεργκ.

«Οι Σύμμαχοι συμφωνούν στην ανάγκη να εργαστούν χέρι-χέρι με την αμυντική βιομηχανία για να αυξήσουμε τη βιομηχανική μας ικανότητα, είμαστε έτοιμοι και αναθεωρούμε τους στόχους ικανότητας του ΝΑΤΟ για αποθέματα πυρομαχικών», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Σχετικά άρθρα: