Μυρωδιά λαχανόψωμου που σου «σπάει» τη μύτη

ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΜΑΣ
«Όταν προγραμματίζεις να μας επισκεφτείς, πριν ξεκινήσεις ρίξε ένα τηλέφωνο!»
Αυτοί είναι η παραγγελία του ζεύγους Κυριάκη.
Μόλις μαθαίνει από τον Προκόπη η Δέσποινα την επίσκεψή μας, κάνει τη συνηθισμένη κίνηση: Βγαίνει από την πόρτα του σαλονιού στο μπαλκόνι του διαμερίσματος, στον «κήπο» με επιφάνεια 1,5μ Χ 0,90μ, στον οποίο είναι φυτεμένα σε γλάστρες: βασιλικός, σελινό, μοσχοτρίφυλλο, μαϊντανός, διόσμος, μυρώνια… τσιμπάει λίγο απ’ όλα -όση ποσότητα θέλει το ανακατερό- και ευθεία ζώνει την ποδιά και μπαίνει στην κουζίνα, για να ετοιμάσει το λαχανόψωμο.
Η συνταγή για ένα τεψόπουλο είναι ξεκάθαρη: Τόσα λαχανικά, τόσο αλεύρι καλαμποκίσιο, τόσο λάδι, νερό, αλάτι… και καλό ανακάτεμα.
Το φτιάχνει λεπτό, για να ψήνεται εύκολα και καλά και να είναι τραγανό. Ότι καλύτερο.
Από μυρωδιά; Το καλοψημένο ανακατερό μοσχοβολάει ως τον ηλεκτρικό. Στα Πευκάκια. Όσο πλησιάζεις το σπίτι, τόσο περισσότερο σου «σπάει» τη μύτη.
Αυτή την παράδοση η Δέσποινα την πήρε από το Γιαννιτσάτι, την πήγε στους Αγίους Σαράντα, στα Τίρανα και τώρα στην Αθήνα… Τη σεργιανάει.
…Σου βάζει μπόλικο λαχανόψωμο μπροστά να φας, αλλά σου δίνει να πάρεις και σπίτι.