Μυστικές Υπηρεσίες: Την απέλυσαν στο Κοσσυφοπέδιο, την προσέλαβαν στην Αλβανία

Μυστικές Υπηρεσίες: Την απέλυσαν στο Κοσσυφοπέδιο, την προσέλαβαν στην Αλβανία

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας,  Μπαϊράμ Μπεγκάι, υπέγραψε σήμερα το διάταγμα για τον διορισμό της Βλόρα Ραμούς Χουσένι, ως νέα διευθύντρια της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Αλβανίας (SHISH).

Η Χουσένι ήταν προηγουμένως αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Κοσσυφοπεδίου (KIA) και τον Ιούνιο του 2021, απολύθηκε από τη θέση αυτή για αδιευκρίνιστους λόγους, με απόφαση της προέδρου Βιόσα Οσμάνι και του πρωθυπουργού, Αλμπίν Κούρτι.

Την πρόταση για το διορισμό της έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα.

«Με πλήρη πεποίθηση ότι η εξαιρετική ετοιμότητα, η εμπειρία που αποκτήθηκε όλα αυτά τα χρόνια και ο σεβασμός που απολαμβάνει η κ. Χουσένι στη διεθνή κοινότητα πληροφοριών, αποτελούν πλήρη εγγύηση για την περαιτέρω μεταρρύθμιση της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Αλβανίας», επεσήμανε ο Ράμα σε επιστολή του προς τον πρόεδρο Μπαϊράμ Μπεγκάι.

Σύμφωνα με τα αλβανικά δημοσιεύματα η πρόσληψή της στην Αλβανική Υπηρεσία Πληροφοριών αποτελεί πρόκληση για το Κοσσυφοπέδιο.

Ποια είναι η  Βλόρα Χουσένι 

Η Βλόρα Χουσένι έχει δεσμευτεί στην ηγεσία της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Κοσσυφοπεδίου (KIA). Απολύθηκε τον Ιούνιο του 2021 από αναπληρώτρια επικεφαλής της KIA από τον  Αλμπίν Κούρτι και την πρόεδρο Βιόσα Οσμάνι από όλες τις λειτουργίες της KIA.

 Η Βλόρα Χουσένι ηγήθηκε της KIA για τέσσερις μήνες, Δεκέμβριος 2020-Απρίλιος 2021. Eργάστηκε για αρκετά χρόνια στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών του Κοσσυφοπεδίου, όπου ήταν Διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων και στη συνέχεια Αναπληρώτρια Διευθύντρια αυτού του ιδρύματος από το 2019 για να απολυθεί στα μέσα του 2021 από την Πρόεδρο Οσμάνι.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, η Βλόρα Χουσένι επιλέχθηκε να εργαστεί ως σύμβουλος του πρωθυπουργού Έντι Ράμα.

 Σύμφωνα με τον νόμο για την «SHISH», ο πρωθυπουργός είναι ο εισηγητής του διευθυντή της SHISH, τον τελευταίο λόγο τον έχει ο πρόεδρος με το διάταγμα διορισμού. 

Η Αλβανική Υπηρεσία Πληροφοριών- SHISH, είναι χωρίς τον επικεφαλής της εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, αφού ο διευθυντής Χέλιντον Μπέντο έφυγε για μακρά εκπαίδευση στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σημειώνεται ότι η αναφορά αυτή για τις αλβανικές μυστικές υπηρεσίες είχε ευρεία κάλυψη από τα σερβικά μέσα ενημέρωσης.

Βαλκανικό Περισκόπιο

Σχετικά άρθρα: