Νέα αναβολή και σενάρια ακύρωσης του άξονα Ιωαννίνων – Κακαβιάς

Σε νέο γύρω ενστάσεων μπήκε το οδικό έργο Ιωάννινα-Κακαβιά καθώς και η επαναδημοπράτηση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, συνάντησε νέα προδικαστική προσφυγή από το σχήμα ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε – ΕΚΤΕΡ Α.Ε – ΕΡΕΤΒΟ Α.Ε – ΤΕ.ΝΑ Α.Τ.Ε.Β.Ε.

Να θυμίσουμε πως ο προηγούμενος διαγωνισμός είχε οδηγηθεί σε ακύρωση καθώς είχε γίνει δεκτή η πρόσφυγη από την ΕΑΔΗΣΥ κατά των όρων του διαγωνισμού που είχε θέσει το ίδιο σχήμα. Στη συνέχεια έγινε τροποποίηση των όρων και το έργο επαναπροκηρύχθηκε.

Στις 30 Μαϊου το παραπάνω σχήμα κατέθεσε προδικαστική προσφυγή και πάλι λόγω των όρων του διαγωνισμού και πιο συγκεκριμένα για τον όρο του άρθρου 22.Δ της διακήρυξης του διαγωνισμού όπου αναφέρεται στους όρους επαγγελματικής και τεχνικής ικανότητας με το οποίο υποστηρίζει πως “η διακήρυξη, και υπό την νέα μορφή της, περιλαμβάνει εσφαλμένη και δυσανάλογη μεθοδολογία προσμέτρησης της ελάσσονος εμπειρίας περισσότερων οικονομικών φορέων, ενώ επίσης επισημαίνει, ότι συντρέχει περίπτωση πλημμελούς συμμόρφωσης της αναθέτουσας Αρχής”.

Η ΕΑΔΗΣΥ εξετάζοντας την προσφυγή στις 6 Ιουνίου, απεδέχθη το αίτημα και αποφάσισε η νέα προσφυγη να εκδικαστεί στις 7 Ιουλίου. Αυτό σημαίνει πως ο προγραμματισμένος διαγωνισμός για τις 16 Ιουνίου δεν θα πραγματοποιηθεί και παγώνει μέχρι να ολοκληρωθεί ο γύρος της προσφυγής.

Αν και πάλι δικαιωθεί το προσφεύγων σχήμα, τότε ο διαγωνισμός θα ακυρωθεί για δεύτερη φορά, οδηγώντας το έργο σε νέα καθυστέρηση σχετικά με την υλοποίηση του.

Το έργο για το τμήμα Ιωάννινα-Κακαβιά, ολοκληρώνει προς βορρά τον αυτοκινητόδρομο της Ιόνιας Οδού και αποτελεί πάγιο αίτημα των φορέων της Ηπείρου και ιδιαίτερα του Νομού Ιωαννίνων.

Για την ιστορία να θυμίσουμε πως το έργο προκηρύχθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου με αρχική ημερομηνία δημοπράτησης τις 14 Μαρτίου. Μετά την γνωστοποίηση των όρων της διακήρυξης, υπήρξε προδικαστική προσφυγή από το ενδιαφερόμενο να συμμετάσχει σχήμα  ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ-ΕΚΤΕΡ-ΕΡΕΤΒΟ-ΤΕΝΑ.

Το υπουργείο ΥΠΟΜΕ, λόγω της εκδίκασης έδωσε ακόμα μια παράταση για τις 9 Μαϊου αλλά δεν έφτασε ποτέ στο σημείο αυτό. Η εκδίκαση της υπόθεσης κατέληξε υπέρ του προσφυγέντος σχήματος και ο διαγωνισμός ακυρώθηκε στο σύνολο του.
Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή του τμήματος της Ιόνιας Οδού από τη συμβολή της με την Εγνατία Οδό μέχρι την Κακαβιά και τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Περιλαμβάνει δυο υποτμήματα:

– Υποτμήμα 1: Ιωάννινα – Καλπάκι. Με αρχή το τέλος της σύμβασης παραχώρησης (Χ.Θ. 4+800) και πέρας το τέλος του AK Καλπακίου (Χ.Θ. 51+237,37) και συνολικό μήκος 46,4 χλμ νέας χάραξης. Στο υποτμήμα περιλαμβάνονται έξι (6) Ανισόπεδοι Κόμβοι, εκ των οποίων ο ΑΚ Κ3 Πασσαρώνος (Χ.Θ. 21+940 – Χ.Θ. 23+441) μήκους 1,47χλμ., αποτελεί την Προαίρεση 1.

– Υποτμήμα 2: Καλπάκι – Κακαβιά. Με αρχή το πέρας του ΑΚ Καλπακίου (Χ.Θ. 51+237,37) και πέρας τον μεθοριακό σταθμό Κακαβιάς (Χ.Θ. 74+349,66) και συνολικό μήκος 23,11 χλμ, προβλέπεται η αναβάθμιση της υφιστάμενης οδού, που αποτελεί την Προαίρεση 2.

ypodomes.com

Σχετικά άρθρα: